Home Moestuin Musthave in de moestuin – boerenkool

Musthave in de moestuin – boerenkool

Musthave in de moestuin – boerenkool
0

Boerenkool is lekker en oer-Hollands. Je zaait boerenkool natuurlijk in je eigen moestuin. Er zijn verschillende soorten waardoor je kunt spelen met smaak, bladvormen en kleuren terwijl je tegelijkertijd de hele winter iets moois hebt om naar te kijken. Wist je dat je ook in de lente van deze gezonde groente kunt oogsten? 

Boerenkool in de spotlight

Niet alleen wij zijn gek op boerenkool. De boerenkooltelers hebben een campagne opgezet om deze groente weer cool of zoals zij zeggen ‘very kool’ te maken.

Zaaien en oogsten

Boerenkool zaai je van mei tot juli. In augustus plant je ze met genoeg ruimte uit en vanaf oktober, november kun je beginnen met oogsten. Alle delen zijn eetbaar vertelt Peter Bauwens van denieuwetuin.be. Bovendien zijn veel soorten twee- of meerjarig, dus als je ze eenmaal hebt gezaaid krijg je het volgende jaar weer boerenkool cadeau. Van de jonge plant kun je ook de bloemknoppen en jonge scheuten eten; lekker voor een gemengde salade. In principe pluk je alleen dat wat je nodig hebt, dus snijd niet de hele plant af, maar alleen wat blad.

Winterverzorging

In principe is boerenkool winterhard, maar als het een heel strenge winter is, kun je hem inpakken met vliesdoek. Eigenlijk maakt vorst de groente zelfs lekkerder. Is er geen vorst overheen geweest dan kun je de oogst zelf een paar dagen in de vriezer leggen voordat je het gaat bereiden. Het maakt de boerenkool wat zoeter zegt koolteler Gertjan Kos in deze video van BinnensteBuiten (vanaf minuut 03:00 ongeveer).

Koolmix

Neem eens een kijkje op de website van Peter Bauwens voor de verschillende zaden van boerenkool. Zo heb je paarse, ‘zwarte’ en groene kool, maar ook kolen met heel fijn blad. Diana Stek van de mooiemoestuin.nl heeft ook altijd goede tips, vooral over het vermijden van het koolvliegje en de verschillende zaaimomenten.

Bron: bingerden.com/news, denieuwetuin.be, mooiemoestuin.nl

Reacties