Home 247Green Column Lodewijk: Vrede op aarde!

Column Lodewijk: Vrede op aarde!

Column Lodewijk: Vrede op aarde!
0

De kersttijd is traditioneel een moment om stil te staan bij het thema vrede. Meestal bedoelen we dan vrede tussen mensen. Zelf denk ik bij vrede op aarde ook aan de vrede tussen mens en de natuur. Immers, ook daar valt nog een wereld te winnen. Letterlijk!

Want als we onze leefstijl niet veranderen wordt de aarde op den duur onleefbaar, zeggen wetenschappers over de hele wereld. Dit jaar zagen we weer natuurrampen als gevolg van klimaatverandering. Ook bleken er 75% minder insecten en 400 miljoen minder vogels te vliegen, alleen al in Duitsland. De directe boosdoener: landbouwgif en bestrijdingsmiddelen.

Dat moet en kan echt anders.

Als we de aarde leefbaar willen houden voor onze (klein-)kinderen, zullen we onze houding ten opzichte van de natuur moeten veranderen. Niet meer plunderen en uitbuiten, maar in balans leven en samenwerken mét de natuur. Op die manier komen we pas écht een grote stap dichter bij vrede op aarde.

Ik wens u een fijne kerst!

Lodewijk Hoekstra

Reacties
Lodewijk Hoekstra Lodewijk groeide op in de landelijke omgeving van Eemnes en is al van jongs af aan geïnteresseerd in alles wat groeit en bloeit. Tussen 2004 en 2016 was hij wekelijks te zien als de tuinman van RTL in het programma ‘Eigen Huis en Tuin’ en sinds 2017 heeft hij zijn eigen programma 'Groene Handen'. Naast het promoten van groen in het algemeen, wil hij het imago van tuinieren ‘verjongen’ en de (leef-)ruimte in harmonie brengen met de natuur. Sinds 2013 bouwt Lodewijk samen met landschapsarchitect Nico Wissing aan NL Greenlabel. Daarnaast is hij ambassadeur van Trees for All en de Vlinderstichting en mede-oprichter van 247Green.