Home Natuurnieuws Bomen voor bijen: Nederland Zoemt geeft 1000 bomen weg!

Bomen voor bijen: Nederland Zoemt geeft 1000 bomen weg!

Bomen voor bijen: Nederland Zoemt geeft 1000 bomen weg!
0

Dat onze bijen en hommels onder druk staan zal je inmiddels niet ontgaan zijn. Diverse natuurorganisaties hebben daarom de handen ineengeslagen onder de titel Nederland Zoemt. Met deze campagne voeren ze actie voor de wilde bij. Door bomen aan te planten kunnen gemeenten wilde bijen een thuis geven, zodat ze zich kunnen voortplanten en hun belangrijke werk voor de landbouw – en dus ons voedsel – kunnen blijven doen!

Wat de gemeente kan doen

Een gemeente kan veel doen om te zorgen dat de wilde bijen het nog beter doen. Geef ze woonruimte; zorg voor werk en eten en zorg voor voorzieningen. Ze hebben maar weinig nodig om zich thuis te voelen!

Een gemeentelijk 'bijenhotel' in Park Schothorst te Amersfoort
Een bijenhotel in Amersfoort

 

Zo zorg je dat jouw gemeente bijvriendelijk wordt

Wat doet jouw gemeente al voor deze zoemende inwoners? Vul het formulier in en geef bij de verschillende onderwerpen aan welke maatregelen jouw gemeente al neemt voor de wilde bijen. Als het al hard genoeg zoemt bij jullie, krijgt jouw gemeente de erkenning Bijvriendelijke gemeente en prijkt jouw gemeente op de landkaart met bijvriendelijke gemeenten.

Als Bijvriendelijke gemeente:

  • Stuurt Nederland Zoemt een titelbord op, om op te hangen op een mooie plek in de gemeente;
  • Krijg je een kant-en-klaar communicatiepakket incl. persbericht om de erkenning te delen;
  • Krijg je gratis bijvriendelijke bomen voor in de gemeente;
  • Ding je mee in de verkiezing van 2018 naar de bijvriendelijkste gemeente van Nederland!
  • Wil je met jouw gemeente ook een erkenning verdienen? Vul dan hier het criteriaformulier in.

Benieuwd welke gemeenten zich al inzetten voor hun zoemende inwoners en zijn erkend als Bijvriendelijke gemeente? Bekijk ze op de kaart.

Nederland Zoemt is een project van Landschappen NLNaturalisIVN en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

bron: www.nederlandzoemt.nl

Reacties