1. Home
  2. Nieuws
  3. Schone bloembollen, schone sloten

Schone bloembollen, schone sloten

Schone bloembollen, schone sloten
1

Wat is het heerlijk als je midden in de winter alvast de lente in huis kunt halen met vrolijk bloeiende bloembollen! Maar het is toch minder genieten wanneer je beseft dat bij de productie van bloembollen vaak gif in de sloot belandt. Gelukkig is dat in rap tempo aan het veranderen, want onder de slogan “schoon erf, schone sloot” slaan bloembollenbedrijven en waterbeheerders de handen ineen om de productie een stuk schoner te maken.

Gewasbestrijdingsmiddelen

Het doel van de actie is de waterkwaliteit te verbeteren door bewustwording en gedragsverandering bij de bloembollentelers. Nog te vaak worden gewasbeschermingsmiddelen (gif in goed hollands) in te hoge concentraties in de sloot aangetroffen. Deze blijken vaak afkomstig van het erf van de bollenproducenten. Bij een regenbui stromen de gifresten af naar de sloot. Uit ervaringen in Noord-Holland is gebleken dat bollenkwekers deze afspoeling kunnen voorkomen door het nemen van verschillende maatregelen, zoals een afdak op het erf of door het uitlekwater apart op te vangen. Zo is de verontreiniging van de sloten met 90% teruggedrongen. Hetzelfde resultaat wil men nu realiseren in de Bollenstreek.

bloembollen moeten schoner

Samenwerking voor schone bloembollen

Bij 10 bollenkwekers in de Bollenstreek worden het eerste jaar nulmetingen gedaan in de afvoerputten op het erf. Hiermee wordt inzicht verkregen in de concentraties van de gewasbeschermingsmiddelen die daar momenteel in voorkomen. Met deze resultaten in ogenschouw gaan de telers komende maanden maatregelen nemen op hun erf. Een mooi resultaat zou zijn dat deze concentraties na het nemen van de maatregelen volgende jaar herfst met 80% zijn afgenomen. Het hoogheemraadschap Rijnland, de provincie Zuid-Holland, de KAVB en de betrokken telers spannen zich daar samen voor in.

Een mooi initiatief en een goede stap richting een volledig schone en duurzame bloembollenindustrie. Zodat we zonder last van ons geweten kunnen genieten van al die prachtige bloembollen die in ons land worden veredeld en gekweekt!

bron: bloemenkrant