Zo draag je met een natuurlijke tuin bij aan duurzaamheid - 247Green.nl
  1. Home
  2. Tuin
  3. Zo draag je met een natuurlijke tuin bij aan duurzaamheid

Zo draag je met een natuurlijke tuin bij aan duurzaamheid

Zo draag je met een natuurlijke tuin bij aan duurzaamheid
0

Een tuin met volledige bestrating is om te toveren tot een natuurlijke tuin met duurzaam karakter. Dat geldt natuurlijk eveneens voor tuinen die voor een groot deel van bestrating zijn voorzien met her en der een border. Klimaatverandering is een thema dat steeds meer aandacht krijgt en zelfs tot aan de bestrate tuinen van particulieren aan toe. In dat kader zijn er steeds meer tuinbezitters die inzien dat zij met de aanpassing van de eigen tuin een positieve bijdrage kunnen leveren aan duurzaamheid. Bijvoorbeeld door een natuurlijke tuin met duurzaam karakter te realiseren.

Goed voor de afwatering

Je ziet ze nog steeds veel in dorpen en steden: compleet betegelde tuinen. Niet alleen is zo’n tuin arm aan onderhoud, maar ook op het gebied van sfeer en biodiversiteit is het armoe wat de klok slaat. Maar er zijn ook andere gevolgen. Bijvoorbeeld als het om de afwatering gaat. In een natuurlijk en duurzaam ingerichte tuin regelt de afwatering zich op natuurlijke wijze. Dat is bij een betegelde stadstuin niet het geval, want tegels zijn niet in staat om, zoals grond, water op te nemen. Heb je planten in de tuin staan dan nemen deze water op en daarmee vertraagt de waterafvoer naar de bodem. De natuurlijke afwatering is te bevorderen door de tuin gevarieerd samen te stellen. Combineer naar eigen inzicht bodembedekkers met een gazon, maar ook met vaste planten en heesters net als groenblijvende planten.

Ecosysteem komt tot ontwikkeling

Bij de keuze voor het aanleggen van een natuurlijke en duurzame tuin creëer je als het ware zelf een gezond ecosysteem. Dat betekent dat er in een plantentuin insecten komen, maar ook vogels en andere dieren. De insecten, vogels en overige dieren komen niet in een betegelde stadstuin, want er is niets voor ze te vinden. Bovendien is er weinig beschutting en dat komt een ecosysteem evenmin ten goede. Uiteraard valt er volop te genieten van een natuurlijke tuin met duurzaam karakter en eigen ecosysteem. Om de tuin extra duurzaam te maken en bij te dragen aan het ecosysteem hoef je minder op te ruimen, want juist rommelige hoekjes, met takken en blaadjes helpen je ecosysteem enorm. Wil je het helemaal goed doen, maak dan je eigen composthoop! Compost bevat miljoenen nuttige bacteriën en schimmels en is uitstekend te gebruiken als bemesting voor je tuin. Zo maak de je de natuurlijke cirkel rond!

Kenmerken van een natuurlijke en duurzame tuin

Bij een natuurlijke en duurzame tuin gaat het trouwens niet alleen om de beplanting en de begroeiing, maar ook om voorzieningen in de tuin. Denk aan meubilair van FSC-hout, maar bijvoorbeeld ook aan verlichting, zoals duurzame led inbouwspots voor buiten voor verlichting op een veranda of terras. De website Ledinbouwspotsleds.nl biedt daarin verschillende opties. Uiteraard past verlichting op zonne-energie eveneens perfect in een duurzame tuin. Het duurzame karakter van een tuin uit zich verder in een rijke biodiversiteit, zoals het combineren van inheems plantensoorten en gelaagde begroeiing. Daarbij is het doel van een natuurlijke en duurzame tuin dat deze zichzelf als het ware verzorgt.

Reacties