1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Fluitenkruid als medicijn tegen kanker

Fluitenkruid als medicijn tegen kanker

0

Het is weer bijna mei en dat betekent dat het fluitenkruid weer prachtig bloeit langs bermen en slootkanten. Volgens Nederlandse onderzoekers kan deze veelvoorkomende plant heel nuttig zijn in de strijd tegen kanker.  

Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) is familie van de berenklauw en kervel en dankt zijn naam aan de holle stengel waar je een fluitje van kunt snijden. De kleine witte bloemetjes in de bloemschermen zijn zeer verfijnd en werden daarom door Jac.P .Thijsse vergeleken wel met ‘Hollands kant’.

Podofyllotoxine

Maar deze schermbloemige plant is niet alleen mooi om te zien, het blijkt dat de wortels een stof bevatten die ingezet kan worden in de strijd tegen kanker. De stof waar het om gaat heet podofyllotoxine, de grondstof voor medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van longkanker, testiculaire kanker, hersentumoren en bepaalde types leukemie.

Rijksuniversiteit Groningen

Tot op heden wordt podofyllotoxine gewonnen uit twee soorten plantjes, waarvan het ene als nadeel heeft dat het enkel voorkomt in de Himalaya en daar inmiddels steeds zeldzamer wordt en het andere dat de concentratie van de stof daarin zeer laag is. Onderzoekers van o.a. de Rijksuniversiteit Groningen experimenteren nu om een verwante stof, deoxypodofyllotoxine, te winnen uit het fluitenkruid en deze stof vervolgens enzymatisch om te zetten in podofyllotoxine.
Meer leuke weetjes over fluitenkruid vind je hier.

bronnen:

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/119352/Fluitenkruid-als-medicijn-tegen-kanker
https://www.rug.nl/research/pharmaceutical-biology/phytosana/
https://www.rug.nl/research/pharmaceutical-biology/phytosana/nieuwsbrief.pdf

 

Bol AlgemeenBol Algemeen