1. Home
  2. Tuin
  3. Gazon
  4. Tips voor een perfect gazon

Tips voor een perfect gazon

Tips voor een perfect gazon
0

Is het gras bij je buren groener? Geen probleem: met deze tips tover ook jij je grasmat om tot een perfect gazon! Hier zijn zeven tips waardoor ook jouw gazon gaat stralen!

Tip 1: maai regelmatig

Het is beter om regelmatig een beetje te maaien dan af en toe het gras te “snoeien”. Veel mensen maaien te kort: de vuistregel is dat je nooit meer dan 1/3 van de lengte afmaait. Zorg ervoor dat de messen van je maaimachine scherp zijn. Scherpe messen maken een schone snede die sneller herstelt. Maai liever ook niet op het heetst van de dag maar wacht liever tot het iets koeler is. Droog gras maait veel makkelijker dan nat gras, en het is ook beter voor je maaimachine om niet vol natte grasderrie te zitten. Of je het maaisel afvoert of laat liggen (mulchen) is afhankelijk van je maaimachine en je persoonlijke voorkeur. Als je machine mulcht zal hij het gras fijn versnipperen waarna het verteert en als voeding weer terugkeert naar je bodem. Je hebt wel een iets hoger risico op vervilting van je grasmat als je mulcht, maar dat is een eenvoudig op te lossen probleem zoals je verderop bij tip 3 kan lezen. Voor het gras is mulchen meestal de betere oplossing: wat je niet afvoert hoef je ook niet te brengen!

Fris gemaaid gras

Tip 2: gebruik de juiste maaimachine

Er zijn twee soorten grasmaaimachines: kooimaaiers en cirkelmaaiers. Een kooimaaier geeft meestal een mooier resultaat omdat hij het gras afknipt tussen twee messen. Het nadeel van een kooimaaier is dat je vaker moet maaien omdat hij meer moeite heeft met langer gras. Ook heeft een kooimaaier meer moeite met een oneffen ondergrond. Een cirkelmaaier slaat het gras er af met een snel ronddraaiend mes. Welke machine je kiest is je eigen keuze. Of het een handaangedreven of gemotoriseerde machine moet zijn is afhankelijk van het oppervlak dat je moet maaien. Een benzine aangedreven machine is over het algemeen sterker dan een elektrische maar vraagt ook iets meer onderhoud en maakt meer lawaai. Tenslotte zijn er nog de robotmaaiers. Deze zorgen er voor dat je gazon altijd perfect gemaaid is maar zijn wel weer duur in de aanschaf.

Een kooimaaier geeft een mooi resultaat

Tip 3: zorg voor lucht

Je gras zal beter groeien als de wortels genoeg zuurstof krijgen. Ook kan water en voeding beter naar de wortels in een luchtig gazon. Een verticuteermachine brengt lucht in je grasmat en verwijdert tegelijk mos en dood gras (gazonvilt). Zo’n machine kan je huren of aanschaffen. Huren is soms een goed idee omdat je zo de beschikking krijgt over een zwaardere professionele machine. Je kan ook kiezen voor het budget-alternatief: twee plankjes waar je lange spijkers doorheen slaat. Bind die plankjes onder je schoenen en stap het hele gazon af. Als je dan ook nog twee keer per jaar met een verticuteerhark het mos en het dode gras (grasvilt) verwijdert krijg je een perfect belucht gazon. Tenslotte verwijder je in de herfst het afgevallen blad van je gazon.

Tip 4: geef regelmatig water

Bij droogte kan het nodig zijn je gazon te besproeien. Af toe veel water geven is beter dan regelmatig een beetje. Als je veel water geeft kan het water diep in de bodem doordringen. De graswortels zullen het water volgen en zich dieper nestelen. Hoe dieper hoe beter want daar is bij droogte meestal nog wél water te vinden. Door dagelijks een korte periode te sproeien bereik je echter precies het tegenovergestelde: de wortels blijven aan de oppervlak en je grasmat blijft daardoor gevoelig voor drogere periodes. Houd rekening met 15-20 millimeter water als het heel droog is. Je kan dat meten door een rechthoekig bakje of een regenmeter op het gras te zetten als je sproeit.

Geef bij voorkeur water in de vroege morgen. Het is dan nog koel en de grond zal het water veel beter opnemen. Dus: wakker worden, sproeier aan en dán koffie zetten en ontbijten!

gazon water sprinkler
Laat de sproeier rustig langere tijd aanstaan!

Tip 5: geef de juiste voeding

Per seizoen kan je wel 20-30 keer maaien. Alleen een goed doorvoed gazon doorstaat zo’n behandeling. Van april tot augustus geef je ongeveer drie keer voeding. Iets eerder kan, maar later raden we je af: in de herfst na augustus moet het gras langzaam in winterrust komen. Gebruik goede, liefst organische voeding die voor gras geschikt is. Het tuincentrum of bol.com bieden je een ruime keuze. Kalk strooien in het vroege voorjaar helpt tegen verzuring en mosvorming. Koop kalk dat een beetje magnesium bevat: je gras wordt er mooi groen van. Tenslotte kan je aan het begin van het seizoen een dun (5-7 mm) laagje fijne compost uitspreiden over het gazon. Compost stimuleert het bodemleven waardoor je gras weerbaarder en gezonder wordt.

Tip 6: onkruid bestrijden

De beste remedie tegen onkruid is een gezonde dichte grasmat. Regelmatig maaien, voeding en wanneer nodig water geven lossen dus al veel onkruidproblemen op. Als je tóch onkruiden in je gazon krijgt is het zaak er snel bij te zijn zodat ze geen zaad kunnen vormen en zo zichzelf over de hele grasmat verspreiden. Paardenbloemen en distels bestrijd je door ze helemaal mét de lange penwortel en al uit te trekken. In de handel zijn speciale onkruidstekers te koop voor dit klusje.

Paardenbloemen verwijderen met een onkruidsteker

Tip 7: kies de juiste grassoort en zaai bij

Dit is mijn laatste tip, maar wel een van de belangrijkste. Er is een groot aantal soorten gras in de handel te koop met allemaal een speciaal doel. Wil je een speelgazon zodat je kinderen kunnen ravotten, een perfect geschoren siergazon of heb je veel schaduw in je tuin? Voor al deze doelen zijn speciale grasmengsels ontwikkeld waarmee je je voordeel kan doen. Zoek dit dus goed uit voordat je het gazon aanlegt.

Kale, dunne of lelijke plekken in je gazon kan je aanpakken door opnieuw in te zaaien. Als het om een dunne of lelijke plek gaat kan je vaak “doorzaaien”. Dit houdt in dat je het bestaande gras laat zitten en je er tussen nieuw gras inzaait. Bewerk een plek waar je wil zaaien eerst met de verticuteerhark om alle oude of dode resten te verwijderen en zaai dan het nieuwe zaad. De eerste tijd houd je dit goed nat totdat het nieuwe gras opkomt, je zal zien dat dit verrassend snel gaat!

Tenslotte

Meer gras op 247green.nl: Lodewijk legt een gazon aan!

Bol AlgemeenBol Algemeen