1. Home
  2. Moestuin
  3. Compost
  4. Keukenrestjes: Gratis supermest voor je tuin!

Keukenrestjes: Gratis supermest voor je tuin!

Keukenrestjes: Gratis supermest voor je tuin!
0

Je kunt je keukenrestjes in de groenbak gooien, maar je kunt er ook je eigen supermest van maken. Volgens de Japanse Bokashi methode! Slim, simpel geurloos en gratis!

De Japanse Bokashi-methode is een makkelijke manier om keukenrestjes te veranderen in voedzame mest voor je tuin. Het mooie is, dat je geen hinder hebt van stank, dus je kunt deze methode binnenshuis toepassen. Bokashi betekent in het Japans ‘goed gefermenteerde plantenresten’. Het werkt via ‘anaerobe fermentatie’. Dat klinkt misschien smerig, maar dat is het niet. Heel veel dingen die je dagelijks eet of drinkt zijn gebaseerd op fermentatie, zoals brood, kaas, yoghurt en bier. Het betekent gewoon dat micro-organismen lekker met de schillen en groenteresten aan de slag gaan, waardoor de zuurgraad verandert en de energie en voedingswaarde die er in de resten zitten behouden blijft.

Hoe maak je Bokashi?

Om Bokashi te maken heb je een speciale emmer nodig en een zg. starter: een goedje met de juiste hoeveelheid micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels) die het fermentatieproces op gang brengen. Telkens als je groenteresten hebt gooi je ze in de emmer en strooi je er wat van de starter overheen. Als de emmer vol is kun je het ‘percolaat’ af tappen met het speciale kraantje. Beetje verdunnen met water (1 op 3) en je hebt perfecte voeding voor je tuin en/of kamerplanten! Na 14 dagen is het fermentatieproces voltooid en kun je de supermest begraven in de bodem, afgedekt met een laagje aarde. Na een paar maanden vind je er niets meer van terug, maar is je bodem verrijkt met uitstekende voeding. Je zult het ook merken aan het rijkere bodemleven, zo belangrijk voor een gezonde tuin waar planten graag groeien.

Tip: als je groenten gaat zaaien of planten: breng de Bokashi twee weken van te voren al aan in de grond.

Dit mag wél in Bokashi emmer

  • groenten en fruit
  • citrus- en bananenschillen
  • gekookt voedsel
  • vlees, kaas en vis
  • yoghurt en eieren
  • kippenbotjes
  • brood
  • koffiedrab en theezakjes
  • verwelkte bloemen

Dit mag níet in de Bokashi emmer:

  • azijn
  • as
  • dierlijke uitwerpselen
  • papier
  • rotte producten

Bol AlgemeenBol Algemeen