1. Home
  2. Moestuin
  3. Oogsten
  4. Pioenen als vaste plant – De tuin in met Lodewijk

Pioenen als vaste plant – De tuin in met Lodewijk

0

Eind mei is het weer tijd voor pioenen! Deze prachtige bloemen zijn dan weer overal te koop bij bloemisten, maar wist je dat je ze ook kunt planten als vaste plant in je tuin? In deze aflevering van De Tuin in met Lodewijk geeft onze tuinman weer praktische tips.

Mooi op de vaas en in de tuin

Pioenen (Peionia) zijn prachtige bloemen op de vaas, maar ook in de tuin zijn ze geweldig. Het zijn mooie planten en met een beetje zorg kun je er jaarlijks een mooi boeket van oogsten. We zetten een paar weetjes en verzorgingstips voor pioenen als vaste plant voor je op een rij:

Houtpioen of kruidpioen

Er zijn twee groepen pioenen: de boom- of houtpioenen en de kruidpioenen. Het verschil is eenvoudig af te leiden uit de naam:  de hout- of boompioen maakt houtachtige stengels die in de winter blijven staan terwijl de kruidpioen in de winter helemaal afsterft en pas weer in het voorjaar tot leven komt. De pioenen die als snijbloemen worden verkocht zijn kruidpioenen.

Pioenen planten

Bij het planten van pioenen in je tuin is het verstandig om met deze zaken rekening te houden:

  • plant bij voorkeur in het najaar (september/oktober) op een zonnige plek in voedzame aarde (voeg zo nodig compost of organische mest toe, bij zure grond wat kalk);
  • maak het plantgat wat groter dan de kluit van de plant, zodat de wortels ruimte krijgen om uit te breiden
  • plant op een plek waar de afwatering in orde is, pioenen houden niet van natte voeten;
  • plant de pioen niet te diep: zorg er voor de dat kiemen (neuzen) van de plant niet dieper dan 5-7 cm onder de aarde komen, anders zal de plant niet of nauwelijks gaan bloeien(!);
  • bij een soort met lange stengels heeft de plant extra ondersteuning nodig (bijvoorbeeld een stok);
  • haal in de herfst alles wat boven de grond uitsteekt van het gewas en voer dit materiaal af. Het wordt afgeraden om de dode stengels en bladeren op de composthoop te gooien omdat schimmels (botrytis) kunnen overwinteren in je composthoop en je zo de schimmelsporen met je compost in je tuin verspreidt;
  • houd er rekening mee dat de plant meestal het eerste jaar niet of nauwelijks bloeit, pas in het tweede jaar zal de plant zich voldoende hebben aangepast aan zijn nieuwe omgeving.

Pioenen vermeerderen

Vermeerderen van kruidpioenen kan door de plant in het voorjaar en in het najaar te scheuren. Wil je weten hoe je dat doet? Kijk dan deze aflevering van De Tuin in met Lodewijk over vermeerderen door scheuren.

Meer weten over pioenen? Kijk dan op de website van Pure Seasonal Flowers.

 

247 Green 247Green struint het web voor je af, op zoek naar de leukste, opvallendste en meest inspirerende nieuwtjes, weetjes, filmpjes en plaatjes over groene onderwerpen!