1. Home
  2. Tuin
  3. Bestrating
  4. Regenwater opvangen in je tuin en overlast voorkomen

Regenwater opvangen in je tuin en overlast voorkomen

Regenwater opvangen in je tuin en overlast voorkomen
0

Het klimaat verandert en dat betekent dat het vaker en heviger gaat regenen. Dat kan voor overlast zorgen, want onze riolen zijn daar niet op berekend. Omdat het aanpassen van de riolering veel geld kost willen sommige gemeenten een verbod op het lozen van regenwater in het riool. De oplossing wordt gezocht in het opvangen van hemelwater in tuinen. 

Stop de verstening

Onze stedelijke leefomgeving is versteend. Door al die gebouwen, straten, parkeerplaatsen en terrassen kan regenwater niet meer in de ondergrond doordringen. En dat terwijl het in de grond laten lopen van het overtollige water wél de eenvoudigste en goedkoopste oplossing is voor onze regenwaterproblemen.

Afkoppelen: regenwater niet in het riool maar in de tuin

Stap 1 in het aanpakken van regenwaterproblemen is dus het terugdringen van de verstening. Gemeenten kunnen dit doen door het aanleggen van parkjes en groene percelen maar ook door slimmer te bestraten, bijvoorbeeld met grind of doorlatende tegels. Op kleinere schaal kan je in je eigen tuin heel veel doen waardoor het loskoppelen van de regenbuis van het riool geen groot probleem hoeft te zijn. Hoe doe je dat? We geven een aantal mogelijkheden:

Regenwater in je tuin opvangen

Pas je bestrating aan

Je kan je bestrating vervangen door gras of borders maar er zijn ook andere oplossingen. Je kan meer ruimte tussen de tegels creëren waar dan gras of grind tussen kan zodat het water hier weg kan lopen. Supertip: je kan ook kruiptijm tussen de tegels poten: heerlijk geurend als je er over heen loopt! Tegels kan je ook helemaal vervangen voor grind. Er zijn tientallen soorten en kleuren grind in de handel. Als je het grind bovendien in grindmatten stort blijft het keurig op zijn plek en zak je er niet meer doorheen met je stoelpoten.

grindtegel
Handig: een speciale tegel of mat om grind vast te houden

Gebruik een regenton

De simpelste manier is het installeren van een regenton waarin je het water opvangt. Dat water kan je daarna gebruiken om je planten water mee te geven. Fijn voor je planten want het zachte, warme regenwater is veel beter voor ze dan koud leidingwater én fijn voor je portemonnee want je hoeft geen cent te betalen voor het gratis regenwater!

regenton
Gebruik een regenton!

De vijver als overloop

Een vijver is natuurlijk een prima plek om regenwater in te lozen. Het overtollige water stroomt gewoon weer je tuin in via de overloop als de vijver echt vol is. Let dus wel op als je de vijver aanlegt dat je die overloop uit laat komen in je border of gazon. Meer over de aanleg van een vijver en hoe die te gebruiken als opvangplek voor regenwater lees je in dit artikel over de aanleg van een vijver in je tuin!

Infiltratie in de ondergrond

Door met zogenaamde infiltratiebuizen of kratten te werken kan je grote hoeveelheden water lozen in de ondergrond. De voorwaarde is wel dat die ondergrond genoeg water kan opnemen (zie hieronder). De buizen en kratten zijn poreuze constructies die in je tuin worden ingegraven waarna de regenpijp er op wordt aangesloten. Het water wordt opgevangen door de constructie en kan dan langzaam weglopen in de ondergrond.

Infiltratiebuis omwikkeld met geotextiel
inflitratiebuis
Infiltratiekrat
Infiltratiekrat

Wateropvang met een groen dak

Het dak van je huis of schuur kan gebruikt worden als wateropslag. Door er begroeiing op te laten groeien werkt het als een soort spons: Het regenwater wordt tijdelijk opgevangen en langzaam afgevoerd of opgenomen door de planten. Een groen dak heeft daarnaast een sterk isolerende werking: warm in de winter en lekker koel in de zomer. Heel fijn voor het klimaat in je huis dus.

Groene daken: leuk om te zien en erg nuttig

Verbeter je bodemstructuur

Veel vochtproblemen in de tuin komen door een slechte bodemstructuur. De grond kan ingeklonken (verdicht) zijn maar het kan ook zijn dat er een storende laag in je ondergrond zit. Verdichte grond maak je weer luchtig door diep (2 of zelfs 3 spades diep) te spitten en organisch materiaal in de grond te werken. Een storende laag kan je doorbreken door diep te spitten maar ook door gaten dwars door de storende grondlaag heen te boren die je opvult met hydrokorrels of grof grind. Hierdoor kan het water makkelijk weg naar de ondergrond.

gaten vullen met hydrokorrels
Doorbreek storende lagen met gaten en hydrokorrels

Subsidies

Tenslotte een laatste tip: Diverse gemeentes geven subsidies aan burgers die hun regenafvoer loskoppelen. Het is zeker de moeite waard om hiernaar te informeren als je overweegt om zelf het regenwater op te vangen.

Nog meer tips en nuttige informatie? Kijk op de website van Amsterdam Rainproof: www.rainproof.nl

Beeld: Groenehanden.tv, Amsterdam Rainproof,  Wildkamp

Bol AlgemeenBol Algemeen