1. Home
  2. Tuin
  3. Bestrating
  4. Onkruid bestrijden met azijn? Liever niet!

Onkruid bestrijden met azijn? Liever niet!

Onkruid bestrijden met azijn? Liever niet!
0

Heb je last van onkruid tussen de voegen van je bestrating? Je bent niet alleen! Onkruid en mos op tegels en stenen is een veel voorkomende ergernis. Bestrijden met azijn lijkt een perfecte oplossing. Azijn is immers goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en doodt onkruid en mossen razendsnel. Het klinkt ook ongevaarlijk en natuurlijk. Maar is onkruid bestrijden met azijn wel zo verstandig? Bij Van Rijn Tuinoplossingen hebben ze er verstand van en raden ze het sterk af. Ze gaven ons  3 redenen waarom je beter een alternatief kunt zoeken: 

1. Tijdelijke werking

Als je azijn gebruikt om onkruid te bestrijden ontkom je niet aan periodieke herhaling. Je zult je bestrating vaak met azijn moeten behandelen, omdat het middel geen preventieve werking heeft. Je kunt er dus geen onkruid mee voorkomen, maar alleen bestaand onkruid mee doden. Tenzij je met azijn de bodem dermate verontreinigt dat er niets meer kan groeien, maar dat is vanuit milieuoogpunt uiteraard helemaal niet gewenst.

2.Watervervuiling

Door azijn op buitenoppervlakten te gebruiken verontreinig je de bodem dusdanig dat er eigenlijk niets meer kan leven. Je doodt niet alleen het onkruid, maar schaadt ook de leefomgeving van nuttige insecten en van planten, hagen en bomen. Azijn vermengt zich met het oppervlaktewater en grondwater en verspreidt zich zodoende over een veel grotere oppervlakte dan waar je het voor gebruikt. Een kleine hoeveelheid azijn op een kleine oppervlakte heeft zo al een behoorlijk negatieve invloed op de natuur. Trouwens, wist je dat het de waterzuiveringsbedrijven miljoenen euro’s per jaar kost om verontreinigende middelen zoals azijn weer ons uit drinkwater te filteren?

3. Verbod door Rijksoverheid

Onkruid bestrijden met azijn is niet gewenst. De Rijksoverheid vindt het gebruik van huis-,tuin-, en keukenmiddelen ook geen goed alternatief voor onkruidbestrijding. Azijn is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (nog) niet beoordeeld op schadelijke effecten voor het milieu maar is al wel verboden voor deze toepassing. Je riskeert dus een boete als je azijn tegen onkruid gebruikt. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid.

Hoe dan wel?

Er zijn biologische bestrijdingsmiddelen op de markt die minder belastend zijn voor het milieu. Wie een luxe uitstraling wil en het gemak en comfort van een onkruidvrije bestrating kan ook speciale voegmortel laten aanbrengen. Maar je kunt het ook gewoon op de knieën en met het handje of met een goede schoffel doen.

Voorkomen is beter dan genezen! Kijk ook eens naar de slimme bestratingsmethode van  Van Rijntuinoplossingen.

Bol AlgemeenBol Algemeen