1. Home
  2. Promotie
  3. Dit zijn 4 manieren om je huis te verduurzamen

Dit zijn 4 manieren om je huis te verduurzamen

Dit zijn 4 manieren om je huis te verduurzamen
0

Duurzaamheid is een ontzettend actueel onderwerp. Het is dan ook erg nuttig om je huis te verduurzamen. Zo kun je je ecologische voetafdruk verkleinen, draag je bij aan een beter milieu en bovendien scheelt het in ook energiekosten. Maar waar begin je? En wat valt er allemaal te verduurzamen aan je huis? Met dit artikel helpen we je op weg bij het verduurzamen van je woning

Isolatie verbeteren

Je kunt beginnen bij het verbeteren van de isolatie van je huis. Goede isolatie zorgt er namelijk voor dat de warmte in de winter binnen blijft en in de zomer juist dat de koelte niet naar buiten gaat. Je kunt je dak laten isoleren. Het is één van de meest effectieve vormen van isolatie. Als je dak niet geïsoleerd is, kan opgestegen warmte zomaar ontsnappen. Daarnaast kunnen muren ook voor warmteverlies zorgen. Je kunt er dan voor kiezen om isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur te spuiten. Dit noem je spouwmuurisolatie. Je kunt ook gaan voor gevelisolatie. Dat betekent dat je isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muren aan laat brengen.

Installeren van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn ook een goede manier om energie te besparen. Met de zon kun je je eigen energie opwekken. Hierdoor hoef je minder of geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Deze elektriciteit kun je in je huis gebruiken. Of je kunt het opslaan in batterijen zodat je het later kunt gebruiken. Het is goed om te bedenken wat zonnepanelen je gaan opleveren en kosten. De zonnepanelen prijs varieert afhankelijk van de kwaliteit, het aantal panelen en door wie je het laat installeren. De aanschaf kan duur zijn, maar meestal verdien je dit binnen een aantal jaar weer terug.

Energiezuinige apparaten

Gebruik energiezuinige apparaten. Moderne apparaten verbruiken vaak veel minder elektriciteit dan oudere apparaten. Je kunt veel energie besparen door je koelkast, vaatwasser en/of oven te laten vervangen. Let bij aanschaf op het energielabel van het apparaat. Een A+++ label is het meest energie-efficiënt. Je kunt ook kritisch kijken naar je verlichting. Zo zijn LED-lampen bijvoorbeeld veel efficiënter dan oudere lampen, zoals gloeilampen.

Waterbesparende maatregelen

Er zijn verschillende manieren om water te besparen zonder in te leveren op comfort. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een waterbesparende douchekop. Hierdoor verbruik je minder water tijdens het douchen, maar houd je nog wel een goede waterdruk. Kies ook voor een dubbele spoelknop bij het toilet. Zo kun je kiezen voor veel of minder water bij het doorspoelen van je behoefte. Misschien wel de belangrijkste tip: regenwater opvangen. Koppel je regenpijpen af van het riool en installeer een regenton. Het hemelwater is gratis en kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het besproeien van de tuin. Of voor het wassen van je auto. Je kunt het zelfs gebruiken voor het doorspoelen van het toilet.

Bol AlgemeenBol Algemeen