1. Home
  2. planten
  3. bomen en struiken
  4. Lavendel snoeien

Lavendel snoeien

0

Lavendel is een heerlijk geurende vaste plant voor in de tuin of in een pot. Goed snoeien zorgt ervoor dat deze tuinvriend gezond blijft en lekker door blijft bloeien. Wij zetten de snoeitips voor Lavendel op een rij.

Tip 1: Hoofdsnoei in het voorjaar

Wanneer je zeker weet dat het niet meer gaat vriezen (eind maart/april) kun je beginnen met de hoofdsnoei. Als het goed is kun je al wat groei bij de plant waarnemen. Wees niet bevreesd, de plant groeit straks krachtiger terug. Snoei of knip met een heggeschaar de (volwassen) lavendelstruik tot ongeveer 10 a 15 cm boven de grond. Let wel op: snoei lavendel nooit(!) op het kale hout, zorg dat er wat groene scheuten zichtbaar blijven, anders loopt de tak niet meer uit.

Tip 2: Lavendel aftoppen begin mei

Als de struik eind april/begin mei is uitgelopen kun je hem ‘aftoppen’: dat wil zeggen, de nieuw gevormde scheuten nog een keer knippen. Hierdoor komen uit de scheuten weer nieuwe en dus meer bloemen! Doe dit sowieso bij jonge lavendel.

Tip 3: Najaarssnoei Lavendel

Medio september is de lavendel toe aan de najaarssnoei. Dit is een lichte snoeibeurt waarmee je de plant een beetje fatsoeneert en in vorm houdt. De uitgebloeide bloemetjes kun je drogen en in geurzakjes doen. Heerlijk om af en toe aan te ruiken in de winter!

 
Tuinman Jurgen legt uit hoe je Lavendel moet snoeien
Bol AlgemeenBol Algemeen