Tuinierster Kristien Zuidland vond een vrijstaand huis met tuin in Friesland. Met veel enthousiasme vertelt ze over haar belevenissen in de tuin en haar liefde voor planten. Vandaag kraakt ze een nootje en bakt ze een walnotentaart…
Ooit had ik een collega met een walnootboom, “een Juglans regia” liet hij trots weten en liet zijn mobiel met imposante foto’s rondgaan. Vanaf oktober kwam hij steevast met tassen vol noten. De lunchpauze werd ritueel afgesloten met gekraak.
Kraken als kunst
Ik ben van baan veranderd maar het notenkraken is gebleven. Een vriendinnetje heeft een grote walnootboom, die doorgaans rijkelijk beloont. Dit jaar was de oogst karig. Het nattige voorjaar en de droge zomer deden de opbrengst geen goed. Maar gelukkig heb ik nog noten van vorig jaar. Eenmaal gedroogd in een droogmachine (of oven) kunnen ze in de kelder zeker een jaar bewaard. Op deze herfstige dag kreeg ik spontaan zin in walnoottaart. Ik deel mijn recept graag met je.
Walnoottaart, benodigdheden (voor circa 6 personen)
Roomboter 75 gram, rietsuiker 175 gram, half bakje mascarpone (150 gram) – crème freshkan ook-, 175 gram bloem en een flink ei. Van de slijter, een flesje vanille likeur (bijvoorbeeld Zuidam) of Licor 43. En natuurlijk walnoot, ongeveer 175 gram. En een paar mooie exemplaren voor de garni.
Verder zout, baking soda, kaneel, gemalen kardemon en bakpoeder.
Voorbereiden
Oven voorverwarmen op circa 180 graden. Vet een ruime springvorm in en bestuif lichtjes met wat bloem.
Het deeg
Laat de boter zachtjes smelten door af en toe te roeren met een houten lepel, in een ruime steelpan. Zet het vuur uit als de boter gesmolten is. Roer de mascarpone (of zure room) los met een vork. Voeg de rietsuiker, een snuf zout, het ei en wat kaneel toe en klop goed door met een garde. Voeg een borrelglaasje likeur toe en meng de ingrediënten. Voeg de gesmolten boter toe en roer opnieuw door. Neem een andere kom en zeef de bloem, baking soda en bakpoeder. Voeg toe aan het mascarponemengsel en roer goed door. Is het deeg te nattig? Zeef nog wat bloem en roer erdoor. Is het te droog? Voeg nog wat likeur toe. Voeg tot slot de walnoten toe. Bewaar een aantal exemplaren voor garnering van je taart. Vul je bakblik met het deeg en garneer met hele walnoten en strooi wat kardemon over het beslag.
Baking
Bak in circa 35 tot 40 minuten de taart. Test of deze gaar is met een breinaald. Komt deze er schoon uit? Dan is ie gaar. Zo niet, even laten staan. Dek eventueel de bovenkant af met alufolie om een te bruine bovenkant te voorkomen.