1. Home
  2. Groene Handen
  3. Zelf een plantenbak maken van een pallet

Zelf een plantenbak maken van een pallet

0

Je kunt natuurlijk heel gemakkelijk een paar mooie bloempotten en -bakken kopen, maar het is ook leuk om zelf een plantenbak te maken. Dit kun je doen met nieuw óf oud hout. In aflevering 2 van Groene Handen gebruik ik oude pallets die ik daarna beits. In dit 10-stappenplan beschrijf ik hoe ik te werk ben gegaan

Wat heb je nodig?

  • Een oude pallet
  • Worteldoek (ruim voldoende, om de gehele achterzijde van de pallet tweemaal te kunnen bedekken)
  • Een tacker of nietmachine
  • Potgrond
  • Bloemen en/of planten
  • Gereedschap en wat schroeven

Stap voor Stap

1. Bekijk eerst of je pallet in goede staat is. Zitten er geen loszittende delen aan? Geen loshangende planken? Mocht dit wel het geval zijn, zet deze dan eerst vast of verwijder ze.

Gebruik de onderdelen die je nodig hebt

2. Maak een schetsje van je bak, dat is handig om even een indruk te krijgen

3. Haal de onderdelen die je nodig hebt los van de pallet en bouw het frame van je bak met de dikkere balken van de pallet.

Zet het frame in elkaar

4. Betimmer het frame met de palletplanken, TIP: Een pallet is vaak gemaakt van behoorlijk hard hout, boor daarom eerst een klein gaatje alvorens je de schroef vastzet.

5. Zet je bak in de beits

In de beits zetten

6. Het worteldoek zorgt ervoor dat je potgrond in de pallet kunt storten zonder dat dit eruit valt. Het is daarom belangrijk dat je het worteldoek dubbel gebruikt, dit zorgt voor extra stevigheid, zelfs aan de onderkant van de pallet

7. Zet het worteldoek eerst aan aan één van de zijdes vast met een tacker.
Sla het doek zo’n 2 tot 3 centimeter over de rand, dit wordt je onderkant. Je hebt nu een afgesloten bodem gemaakt. Zet het doek op iedere plank vast, zodat het stevig blijft zitten.

Breng het worteldoek aan

8. Zet het doek aan de andere zijde (je bovenkant dus) niet om de rand vast, maar houd deze open. Dan kun je namelijk ook aan de bovenkant nog wat plantjes kwijt. Wanneer je de bovenkant hebt bereikt sla je het doek naar de achterkant terug, om het zo nogmaals langs de volledige lengte vast te zetten. Je doek zit nu dubbel tegen de achterkant. De potgrond storten en de planten plaatsen

9. Leeg je zak (of zakken, afhankelijk van het formaat van je pallet) in de pallet. Doe er niet teveel potgrond in, maar stop zo’n 2 centimeter onder de rand.

10. Nu kun je je bloemen en planten gaan plaatsen. Deze kun je plaatsen terwijl de pallet nog op de grond ligt. Druk de potrgrond wat aan en zet na het plaatsen de pallet op zijn kant. Natuurlijk wel met de afgedekte onderzijde aan de onderkant. Je zult zien dat je nu aan de bovenkant nog wat ruimte over hebt. Vul deze op met potgrond en plaats er planten naar wens in, om je bloembak helemaal af te maken!

De bak is af!

Jouw zelfgemaakte stoere bloembak is nu helemaal af! Vergeet niet om ‘m regelmatig water te geven, dan geniet je lange tijd van je bloemen en planten.

Tip: kleine groenten en fruit zoals aardbeien doen het ook erg goed in een ‘hangende’ bloembak.

bron: Groene Handen, Intratuin Tuincentrum

Heb je de uitzending van Groene Handen gemist? Geen probleem: hier kun je de hele aflevering terugkijken. Kijk elke zondag om 17:30 uur naar Groene Handen op RTL4!

logo Groene Handen

 

Bol AlgemeenBol Algemeen