Stoeptegels eruit; gras, bomen, struiken, bloemen en groenten erin: de provincie, de Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het de Provincie Brabant hebben de krachten gebundeld voor dit doel.
Schoolplein van de toekomst
De organisaties willen zo veel mogelijk Brabantse scholen en gemeenten enthousiast krijgen voor dit idee. Want de groene ‘schoolpleinen van de toekomst’ hebben veel voordelen: kinderen spelen er graag, ze kunnen er van alles leren over de natuur, ze bevorderen de biodiversiteit én leveren een bijdrage aan het klimaatbestendig maken van de leefomgeving. Volgens de initiatiefnemers kunnen het plekken worden waar kinderen, ouders en buurtgenoten ook na schooltijd nog graag zijn. Nog een voordeel: volgens het bericht op de website van de provincie blijkt uit onderzoek dat kinderen op ‘groene scholen’ ook minder pestgedrag vertonen!
Woorden en daden
De Provincie laat het niet bij mooie woorden, maar trekt ook de portemonnee. De komende vier jaar wordt maar liefst 1,6 miljoen euro uitgetrokken om de schoolpleinen te vergroenen. Dit jaar kunnen de eerste 50 basisscholen daar al van meeprofiteren.
Hoger doel
Gedeputeerde Erik van Merrienboer van de provincie heeft een hoger doel: ‘Wie op jonge leeftijd al in contact komt met de natuur, zal er later ook goed voor willen zorgen en sneller kiezen voor een duurzame leefstijl en een gezonder voedingspatroon. Het hogere doel van dit project is dan ook: gezonde burgers die zich bewust zijn van natuur, klimaat en gezondheid en zich actief inzetten voor hun dagelijkse leefomgeving’.
Subsidieregeling
Naar verwachting wordt de subsidieregeling in april opengesteld. De provincie subsidieert maximaal 50% van de inrichtingskosten van groene schoolpleinen, tot een maximum van € 10.000 euro per plein. Met de bijdrage van de andere projectpartners is € 14.000 euro per schoolplein beschikbaar. Om het project te laten slagen, is betrokkenheid en eigenaarschap vanuit gemeenten, school en ouders essentieel.
Bron: brabant.nl