Buitengewoon 10 november 2015
Natuur in de stad klinkt als iets onmogelijks. Want dieren verlangen naar rust en stilte, behalve een stadspark is er weinig plek voor planten om te ontkiemen. Maar het tegendeel is waar.
De stad is een relatief veilig gebied voor veel dieren. Er is veel te eten en er zijn weinig natuurlijke vijanden. Al komt menig vogeltje aan een treurig einde in de kaken van een huiskat. We gingen op zoek naar de stadsnatuur in Zutphen.
Slechtvalk
Voor het eerst zijn er dit jaar jonge slechtvalken uit het ei gekropen op de Walburgiskerk in Zutphen. De slechtvalk is ’s werelds snelste vogelsoort (200 tot 260 km/uur). Slechtvalken broeden niet zelden dicht bij de mens: in hoogspanningsmasten, wolkenkrabbers en fabrieksschoorstenen. Dit komt doordat deze vogels menselijke bebouwing beschouwen als rotslandschap, met prima plekken om in te broeden. Bovendien is er een vrijwel onuitputtelijke voedselbron aanwezig in de vorm van stadsduiven.
Meer informatie: Slechtvalk
Muurplanten
Wie heeft er tijdens een vakantie in Frankrijk of Italië geen kerken, kastelen en ruïnes bezocht en geslenterd langs oude stadsmuren? Deze bouwwerken zijn niet alleen erg fraai vanwege de cultuurhistorie maar ook vanwege de botanische rijkdom. Muurplanten dragen tevens bij aan de romantische sfeer in oude steden en dorpjes. Om van de natuur te genieten hoef je de stad niet uit. Muurplanten zijn te vinden op oude vestigingswerken, stadswallen, gracht- en kademuren, kastelen, waterputten en zelfs op oude tuinmuren.