Op zoek naar de oer-aardappel
Het klimaat verandert snel en dat betekent dat we ons daarop moeten voorbereiden. Dat geldt zeker voor de landbouw en de voedselgewassen die daarbij gebruikt worden. Want als we niets doen krijgen we een probleem: Veel van de (veredelde) planten die we dagelijks eten kunnen niet overleven in hele droge of juist natte periodes die er aan zitten te komen. Wat is hier aan te doen?
Race tegen de klok
Wetenschappers over de hele wereld zijn momenteel hard op zoek naar de wilde verwanten van onze tarwe, aardappel, maïs en rijst. Want het genetische materiaal van deze wilde varianten bevat de sleutel tot het ontwikkelen van voedselgewassen die wel bestand zijn tegen extreem droge of juist hele natte periodes. Maar er is haast bij want de klimaatverandering gaat snel en de voedselveiligheid staat op het spel.
Genenbanken nog lang niet compleet
Veel wilde planten die in de toekomst de bouwstenen van de wereldwijde voedselvoorziening moeten vormen, ontbreken nu nog in de internationale genenbanken (de plekken waar de wilde zaden worden opgeslagen). Uit een wereldwijd onderzoek blijkt dat er nog veel te weinig bekend is over de wilde varianten van essentiële gewassen, zoals banaan, cassave en zoete aardappel. Maar ook spinazie, peen, rijst, tarwe en verschillende soorten fruit zijn in de genenbanken schaars.
Noorwegen neemt het voortouw
De Noorse overheid heeft het voortouw genomen en financiert een groot project om de zaden te verzamelen en veilig te stellen. Het project heeft als doel al het materiaal dat zich bevind in de genenbanken van diverse landen te inventariseren en aan te vullen met de ontbrekende soorten. Het onderzoek wordt gedaan door de Crop Trust en Royal Botanic Gardens Kew. In ons land houdt de Wageningen Universiteit zich bezig met dit probleem. Een uitgebreider artikel over dit onderwerp en de recente studie staat op de website van de Wageningen Univeristeit.
#cropsincolor video from Crop Trust on Vimeo.
Bronnen: Wageningen UR, Nature, Crops Trust, Kew Gardens.
Beeld: Wikipedia.org