1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Een plantenpot die de lucht in je kamer zuivert

Een plantenpot die de lucht in je kamer zuivert

Een plantenpot die de lucht in je kamer zuivert
0

De Clairy is een slimme plantenpot die giftige stoffen uit de lucht zuivert. Via een app voor je smartphone kun je het resultaat aflezen. Een mooi voorbeeld van de combinatie van natuur en technologie die het dagelijks leven kan verrijken.

Lucht binnenshuis vaak vervuild

Veel mensen denken dat de lucht alleen buiten vervuild is. Fout! Het tegenovergestelde is waar: de luchtkwaliteit binnenshuis is vaak veel slechter, omdat gebouwen en woningen steeds beter worden afgesloten om het energieverbruik te verminderen. Recente studies hebben aangetoond dat verontreiniging van het binnenmilieu soms wel 5x hoger is dan die van de buitenlucht. En dat is zorgelijk omdat we 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft daarom de luchtvervuiling binnenshuis als een van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid aangemerkt.

 

Gifstoffen komen overal vandaan

Je staat er niet altijd bij stil dat meubels, vloerbedekking en schoonmaakmiddelen gifstoffen loslaten in je huiskamer. Ventileren is daarom altijd goed, maar zeker in de winter is dat niet altijd een optie. Daarom zijn kamerplanten een uitkomst. De grootste boosdoeners die de luchtkwaliteit in huis negatief beïnvloeden zijn:

  • benzeen: dat gebruikt wordt in kunststoffen, rubber, detergenten, tabaksrook, boenwas en verf.
  • xyleen: gebruikt in drukinkten, rubber, leer, verf en de uitlaatgassen van voertuigen.
  • ammoniak: gevonden in schoonmaakmiddelen, vloer- wassen en meststoffen.
  • trichloorethyleen : gevonden in drukinkten, lakken, kleefstoffen en afbijtmiddelen.
  • formaldehyde: komt voor in papieren zakken, tissues, papieren handdoeken, servetten en synthetische vezels.

Clairy

 

Slimme pot

De Clairy maakt gebruik van de luchtzuiverende kwaliteiten van kamerplanten zoals de sanseveria. Wat deze keramische pot uniek maakt is dat er een luchtstroom langs de wortels wordt geleid en de gezuiverde lucht weer in de kamer blaast. Via wifi kun je op een app precies aflezen hoe het met de verontreinigende stoffen staat, maar je kunt ook de temperatuur en de luchtvochtigheid aflezen. De slimme pot is er in verschillende kleuren keramiek met diverse soorten aarde en planten. Je koopt hem via de site van Clairy voor 189 euro.

bron en beeld: bright.nl,  kickstarter.com, www.clairy.co

 

Bol AlgemeenBol Algemeen