1. Home
  2. Nieuws
  3. Europees verbod op ‘invasieve exoten’

Europees verbod op ‘invasieve exoten’

Europees verbod op ‘invasieve exoten’
0

De lijst met planten die in Europese Unie verboden zijn, is uitgebreid met negen soorten. Het gaat om ‘invasieve exoten’: planten (of andere organismen) die van nature niet in Europa voorkomen en schadelijk kunnen zijn voor de natuur.

Van Reuzenbereklauw tot Lampenpoetsersgras

De onlangs verboden soorten zijn onder meer de Reuzenbereklauw (Heracleum mantegazzianum), Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera), Zijdeplant (Asclepias syriaca), Mammoetblad (Gunnera tinctoria) en Lampenpoetsergras (Pennisetum setaceum).

Andere planten die aanvankelijk ook op de lijst stonden, zoals de Vederesdoorn (Acer negundo) Vaste lupine (Lupinus polyphyllus), Hemelboom (Ailanthus altissima), Canadese kornoelje (Cornus sericea), Guldenroede (Solidago graminifolia) en Viltige spirea (Spiraea tomentosa) zijn (voorlopig) niet verboden.

Waarom zijn invasieve exoten verboden?

De uitheemse soorten mogen niet worden verhandeld of toegepast en moeten actief bestreden worden in de natuur om verspreiding te voorkomen. Het idee erachter is dat deze plantensoorten gevaar op kunnen leveren voor de biodiversiteit, met soms het verdwijnen van inheemse soorten als gevolg. Een ander argument is dat invasieve exoten nieuwe ziekten bij mensen kunnen introduceren en schade kunnen veroorzaken aan land- en tuinbouwoogsten.

Meer problemen in de toekomst

De verwachting is dat deze problemen in de toekomst groter worden. Door de toenemende internationale handel en het toerisme komen er steeds nieuwe (schadelijke) uitheemse soorten (‘invasieve exoten’) naar Europa. De klimaatverandering maakt de situatie mogelijk nog ernstiger.

Naast planten zijn er ook drie nieuwe diersoorten aan de verboden lijst toegevoegd, namelijk de nijlgans, muskusrat en wasbeerhond.

Meer informatie over invasieve soorten vind je op: invasieve-exoten.nl

bron: CGconcept.be