Keep the aspidistra flying
Tuinierster Kristien Zuidland vond een vrijstaand huis met tuin in Friesland. Met veel enthousiasme vertelt ze over haar belevenissen in de tuin en haar liefde voor planten. Vandaag: bespiegelingen over…de sansevieria!
‘Keep the aspidistra flying’
Verhuizen staat hoog genoteerd in de Stress Top 10. Bij mijn laatste verhuizing, zo’n 15 jaar geleden, vond ik dat nog moeilijk voor te stellen. Een groter huis! Een tuin! Ongekende mogelijkheden! Inmiddels valt het kwartje: mijn boedeltje nogal is uitgedijd de laatste jaren. En nu naar een kleiner huis. Met een tuintje. Met nieuwe mogelijkheden.
Gordon Comstock
Terwijl ik bezig was dozen te vullen met boeken, viel Keep the aspidistra flying (roman van George Orwell uit 1936) uit de boekenkast. Misschien heeft u het ook – moeten- lezen op de middelbare. Ik vergat mijn hoofdactiviteit – inpakken – en begon met lezen. Over de ontheemde Gordon Comstock, zonder sociale contacten. Zijn aspidistra is het enige nabije levende wezen. En de plant maakt hij het zo moeilijk mogelijk: door haar te begieten met hete of koude koffie, zijn sigaret erin uit te drukken. Maar ze houdt vol, zelfs in een donker achterkamertje.
Sanseveria
Als studentje kocht ik natuurlijk een aspidistra, vrij vertaald als “sanseveria”. Bijna als daad van verzet. Net als Gordon tegen het systeem. Tegen van alles eigenlijk van de gevestigde orde. De sansevieria als symbool, naast de mattenklopper. (Voor wie het niet kent: zie Simplisties Verbond).
Marktplaats
Inmiddels heb ik tenminste 10 sanseveria’s. Vooral grote. Want, het klopt, ze niet klein te krijgen. En aangezien mijn nieuwe residence factor 3 kleiner is moet ik afscheid nemen. Marktplaats leek me een goede optie met als wervelende tekst “Grote, sterke sanseveria’s, met liefde opgekweekt”. Daags erop stond een gegadigde voor de deur. “Kies de mooiste” zei ik uitnodigend. Ze koos het zielepietje. Want, voegde ze er aan toe, “elke sanseveria moet je hoog houden”.
Breng ze groot!
Een sanseveria is zondermeer een gemakkelijke plant die weinig eisen stelt. Niet te veel water, geen of matig direct zonlicht. Eens per jaar, in de herfst of het voorjaar, verpotten. Scheur de scheuten uit elkaar en plant ze opnieuw in een ruime pot, het liefst in kweekaarde, gemengd met potgrond en eventueel wat fijn zand. Hoe ruimer de pot, hoe sneller het vermeerderingsproces zal gaan. Zeker als je de plant ook af-en-toe liefdevol toespreekt of verwent met een afgekoeld kopje thee.