1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Kerstster: Een tropische gast in de Nederlandse winter

Kerstster: Een tropische gast in de Nederlandse winter

Kerstster: Een tropische gast in de Nederlandse winter
0

De kerstster, of Euphorbia pulcherrima, is een van de meest iconische planten tijdens de feestdagen. Met zijn helderrode schutbladeren en groene tinten is hij een symbool van kerst geworden. Maar wist je dat deze plant oorspronkelijk uit tropische streken komt en een rijke geschiedenis heeft?

Mexicaanse oorsprong

De kerstster is inheems in Midden-Amerika, met name in Mexico, waar hij al eeuwenlang bekend is. De Azteken noemden de plant Cuetlaxochitl en gebruikten de rode bladeren om natuurlijke kleurstoffen te maken en de melkachtige sapstroom voor medicinale doeleinden. De plant bloeit in de winter, wat hem in de Mexicaanse cultuur een symbool van zuiverheid en wedergeboorte maakte.

Kerstster in het wild
Kerstster in het wild

Introductie in Europa

In de 19e eeuw bracht de Amerikaanse diplomaat Joel Roberts Poinsett, die dol was op botanie, de kerstster vanuit Mexico naar de Verenigde Staten. Naar hem is de plant in het Engels vernoemd: poinsettia. Vanuit Amerika vond de plant zijn weg naar Europa en Nederland. In de 20ste eeuw werd hij populair als kamerplant, dankzij veredelingstechnieken die hem compacter en beter geschikt maakten voor binnenshuis.

Waarom ‘Kerstster’?

Waarom heet een tropische plant uit Midden-Amerika ‘kerstster’? Dat heeft te maken met de bloeitijd van de plant, die samenvalt met de feestdagen. Maar ook met de stervormige schutbladeren, die een beetje doen denken aan de ster van Bethlehem. De rode kleur wordt ook wel gezien als symbool voor liefde en opoffering, terwijl de groene bladeren nieuw leven vertegenwoordigen – de associatie met het kerstverhaal ligt daarmee voor de hand, toch?

Kerstster in Nederland

In Nederland werd de kerstster pas in de tweede helft van de 20ste eeuw echt populair, vooral als onderdeel van kerstdecoraties. Dankzij kassen in het Westland en moderne teeltmethoden kunnen Nederlandse kwekers de plant in grote aantallen vermeerderen. Vandaag de dag is de kerstster verkrijgbaar in allerlei kleuren, van wit tot roze, hoewel de traditionele rode variant nog steeds het meest geliefd is.

Kerstster
Kerstster (foto: Bloembureau Holland)

Verzorgingstips

Hoewel de kerstster afkomstig is uit warme streken, kun je hem ook in de Nederlandse winter goed laten gedijen. Zet de plant op een lichte, tochtvrije plek en geef hem matig water; de grond mag licht vochtig blijven, maar nooit nat. Zo geniet je lang van zijn feestelijke kleuren!

Met zijn exotische herkomst en diepe symboliek is de kerstster niet zomaar een kamerplant, maar een tijdloze ambassadeur van het kerstgevoel.

247 Green 247Green struint het web voor je af, op zoek naar de leukste, opvallendste en meest inspirerende nieuwtjes, weetjes, filmpjes en plaatjes over groene onderwerpen!