Levensvreugde (voor ouderen)
Tuinierster Kristien Zuidland vond een vrijstaand huis met tuin in Friesland. Met veel enthousiasme vertelt ze over haar belevenissen in de tuin en haar liefde voor planten. Vandaag staat een plant centraal: de cyclaam!
Van sommige planten is het duidelijk: de geranium bijvoorbeeld. Daar wil je niet achter zitten. Met chrysanten heb ik niets. Ook bij asters heb ik mijn bedenkingen. En bij de cyclaam. Een cyclaam kocht ik steevast als cadeautje als ik bij een van de “oudjes” langsging: mijn moedertje, oma, oudtante, de negentigjarige buurvrouw.
Cyclamen als levensvreugde voor ouderen.
Nevel
En nu stond ik bij de supermarkt en zag een rek vol bloeiende cyclamen. Roze, donkerroze, rood, wit. Ik twijfelde. Zou ik…?
Ter verontschuldiging: het was een nevelige dag, ik was moe en was alleen de deur uitgegaan omdat mijn katten me smeekten om hun favoriete natvoer. Het enige waar ik zin in had was onder-een-dekentje-op-de-bank een feelgoodfilmpje Netflixen. Of desnoods een vakantie op Majorca. Maar dat gaat niet. Vanwege de katten.
Ach lieve kind
Die cyclamen maakten me vrolijk. Ik zie de blije gezichten van de mensen voor me aan wie ik ze zelf ooit gaf. “Ach lieve kind” hoorde ik, en “Dat had je toch niet hoeven doen”. Zou ik dan – ze waren ook nog in de aanbieding- voor mezelf cyclamen kopen? Als bijdrage aan een vrolijke dag? Ter vergroting van mijn levensvreugde?
Ik heb het gedaan. Twee stuks. Mooie roze. Misschien ga ik morgen terug voor nog twee. Mits ze nog in de aanbieding zijn.
Verzorging van een cyclaam
Een cyclaam is een bosplantje. Een buitenplant dus die vooral voorkomt in schaduwrijk gebied, waar de grond lichtvochtig blijft. Maar ook in de vensterbank kan ze zich goed thuis voelen. Een lichte standplaats, zonder direct zonlicht. Geef de cyclaam water vanuit een schotel en begiet niet direct de grond. Ze vindt het fijn als de aarde lichtvochtig is. Geef de plant in het voorjaar nieuwe, verse grond. En, na ijsheiligen, kan ze prima de tuin in. Zoek een plaatsje in de (half) schaduw.
Kuklos
Haar naam is afgeleid van “kuklos” wat cirkel betekent. Toepasselijk voor deze platte, ronde knol én voor de wijze waarop de bloemetjes groeien: cirkelvormig. De cyclaam is een knolplant. Bij overwintering buiten is het belangrijk dat de knolletjes niet wegrotten door een overvloed aan water. Dat geldt binnen natuurlijk ook: kijk naar de bloemetje. Gaan ze hangen? Vul dan hun schoteltje bij.