1. Home
  2. Nieuws
  3. Miljoen handtekeningen tegen glyfosaat

Miljoen handtekeningen tegen glyfosaat

Miljoen handtekeningen tegen glyfosaat
0

Een burgerinitiatief van Greenpeace om glyfosaat te verbieden heeft ruim een miljoen handtekeningen verzameld. Hierdoor moet het voorstel in behandeling worden genomen door de Europese Commissie.

Recordaantal handtekeningen

Als in minstens zeven EU-lidstaten in totaal een miljoen steunbetuigingen zijn opgehaald, is de Europese Commissie verplicht om een voorstel in behandeling te nemen. Het initiatief tegen glyfosaat, het hoofdbestanddeel van het bestrijdingsmiddel Roundup, haalde in minder dan vijf maanden een miljoen handtekeningen op, een record.

Roundup

De actie richt zich tegen het omstreden onkruidverdelgingsmiddel Roundup van de fabrikant Monsanto. Volgens Greenpeace zijn er sporen van schadelijke stoffen teruggevonden in voedsel, drank en zelfs in de urine van mensen. Uit studies die betaald zijn door Monsanto zou blijken dat de stof veilig is. De WHO oordeelde echter in 2015 dat de stof wel degelijk giftig is voor mens en omgeving. De Europese Commissie buigt zich momenteel over de vraag of het middel de komende tien jaar gebruikt mag worden in de EU. Hoewel het middel op grote schaal wordt gebruikt in de land- en tuinbouw pleit Greenpeace voor een algeheel verbod.

Beïnvloeding

Franziska Achterberg van Greenpeace linkt de handtekeningenactie ook aan mogelijk gesjoemel door Monsanto met wetenschappelijk bewijs: „Monsanto en andere producenten van glyfosaat doen er alles aan om te zorgen dat overheden wereldwijd hun producten goedkeuren. Greenpeace eist onderzoek naar mogelijk onrechtmatige beïnvloeding door Monsanto van EU beslissingen.”

bron: Tuin en Landschap

Bol AlgemeenBol Algemeen