Opnieuw bewezen dat natuur goed is voor je gezondheid
Uit een grootschalig onderzoek onder maar liefst 290 miljoen mensen komt naar voren wat we eigenlijk al lang weten: veel tijd doorbrengen in de natuur is goed voor je gezondheid.
Natuur verlaagt risico op veel voorkomende ziekten
Onderzoekers van de Universiteit van East Anglia komen met een lange lijst van gezondheidsvoordelen van een groene leefomgeving. Wie meer tijd in de natuur doorbrengt loopt minder risico op onder meer veelvoorkomende ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en stress. Ook vroegtijdig overlijden en vroeggeboorte bij zwangerschap komen minder voor bij mensen die veel tijd in de natuur doorbrengen.
Gezondheidseffect op langere termijn
‘We weten al langer dat we ons beter voelen als we meer tijd spenderen in de natuur, maar tot nog toe was het gezondheidseffect op langere termijn nog niet in kaart gebracht’, aldus onderzoeker Caoimhe Twohig-Bennett. ‘Wij combineerden gegevens van 140 studies en samen meer dan 290 miljoen proefpersonen om na te gaan of de natuur echt een gezondheidsboost geeft.’
Shinrin Yoki oftewel bosbaden
Het onderzoek heeft een veelvoud aan studies uit meer dan twintig landen over de hele wereld in kaart gebracht. Het gaat onder meer om wetenschappelijke onderzoeken uit Groot-Brittannië, Spanje, de VS, Frankrijk, Duitsland, Australië en Japan, waar shinrin yoku of ‘bosbaden’ al langer een populaire praktijk is. Het gaat niet alleen om ‘wilde natuur’ maar ook om de gezondheidseffecten van stadsparken of groen in de straat.
Het onderzoeksteam vergeleek mensen met heel weinig blootstelling aan groen met groepen mensen die het vaakst in de natuur tijd spendeerden. Twoihig-Bennet: ‘We kunnen stellen dat in of dichtbij de natuur leven aantoonbare gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Naast een lagere kans op diabetes, hart- en vaatziekten leidt het ook tot meer slaap en minder kans op hoge bloeddruk en stress.’
‘We grijpen vaak naar medicatie als we ons niet goed voelen, maar blootstelling aan gezonde omgevingen blijkt een goed middel om ziekte te voorkomen en te behandelen.’
Natuur goed voor het immuunsysteem
Hoe precies de gunstige gezondheidseffecten tot stand komen weten de onderzoekers nog niet. Het kan liggen aan het feit dat in het groen zijn sowieso ervoor zorgt dat mensen meer bewegen, wat uiteraard geod is voor je lijf. Maar de blootstelling aan verschillende bacteriën in een natuurlijke omgeving kan ook bijdragen aan het effect, omdat ze het immuunsysteem stereker maken en daarmee de kans op ontstekingen reduceren. Japans onderzoek wijst ook in de richting van phytoncides – natuurlijke stoffen die afgegeven worden door bomen en die bacteriën bestrijden.
Parken en groene steden als medicijn
Het onderzoeksteam hoopt dat hun onderzoek artsen en ander medisch personeel zal stimuleren om patiënten meer tijd in het groen voor te schrijven.
‘We hopen dat dit onderzoek mensen zal inspireren om meer tijd buiten door te brengen en de gezondheidsvoordelen zelf te ondervinden’, zegt Twohig-Bennett. ‘Hopelijk kunnen de resultaten ook beleidsmakers en stadsplanners aanzetten te investeren in de aanleg, het herstel en het onderhoud van parken en groene zones, met name in stedelijke woongebieden en in buurten die er het meeste voordeel uit kunnen halen. We grijpen vaak naar medicatie als we ons niet goed voelen, maar blootstelling aan gezonde omgevingen maakt opgang als middel om ziekte te voorkomen en te behandelen. Onze studie toont aan dat de voordelen groot genoeg zijn om een betekenisvolle klinische impact te hebben.”
bron: uea.ac.uk