1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Planten hebben ook gevoel!

Planten hebben ook gevoel!

Planten hebben ook gevoel!
0

Planten geven meestal geen kik als je op hen stapt of in hun bladeren knijpt. Maar dat wil niet zeggen dat ze niets voelen…

Genetische reacties

Onderzoekers aan de Universiteit van West-Australië hebben ontdekt dat planten reageren op verschillende manieren van aanraken – strelen, kloppen, tikken – en dat dit diverse reacties in de genen van de plant opwekt. Ook als de plant van een zonnige plek naar schaduw werd verplaatst zagen ze directe veranderingen in de genen.

Verdedigingssysteem

Volgens onderzoeker Olivier van Aken toont de studie aan dat alle planten gevoelig zijn voor aanraking: “Hoewel mensen over het algemeen aannemen dat planten niets voelen als ze worden aangeraakt, blijkt nu het omgekeerde. Planten kunnen weliswaar niet een stapje opzij doen als ze worden aangeraakt of aangevallen, maar in plaats daarvan hebben ze een uitgekiend verdedigingssysteem ontwikkeld om hun omgeving aan te voelen zodat ze gevaren kunnen opsporen en snel kunnen reageren.”

Partij voor de planten?

Misschien leidt dit soort onderzoek in de toekomst tot een heel andere omgang met met planten om ons heen. Want als we weten dat planten ook kunnen voelen, zouden we dan ook respectvoller met ze omgaan? Een Partij voor de Dieren hadden we al, wie weet richt iemand wel een Partij voor de Planten op!

 

bron: www.news.uwa.edu.au

Bol AlgemeenBol Algemeen