1. Home
  2. planten
  3. moestuinplanten
  4. Pompoenenoogst in de herfst

Pompoenenoogst in de herfst

Pompoenenoogst in de herfst
0

Het is weer volop herfst en dat betekent dat de laatste gewassen uit de moestuin moeten worden geoogst. Natuurlijk kunnen pompoenen niet ontbreken. Tuinierster Kristien Zuidland is ook begonnen met de pompoenenoogst. Ze deelt haar lekkerste recept voor overheerlijke pompoensoep.

Overtreffende trap

Pompoenen kweek je om je buren af te troeven, qua opbrengst maar vooral omvang. Dacht ik. Tot ik nu zelf voor het eerste jaar mooie exemplaren heb en ze oogstte toen ze nog niet “over de top” waren. Een bescheiden omvang. Handiger oogsten en zoveel lekkerder. Als verwarmend soeppie, mooie en heerlijke oranje saus bij een pasta, vulling voor een quiche. Want pompoenen hebben een nadeel: ze komen met veel. En, als je er niet op tijd bij bent als XXL.

Lampion

Buurtkinderen halen graag wat oogst af voor komende 11 november, om ze om te toveren tot lampion. Ik deed dat als Groningse met ‘suukerboitn’ . Mijn ouders woonden vrijwel tegenover de suikerfabriek en de bieten die vielen uit de overvolle wagens in onze straat, deelde ik uit onder mijn klasgenootjes. In de regio waar ik nu woon – kop van Overijssel-  doet de jeugd het met pompoenen. Even zwaar maar wel vrolijker van kleur.

Zo’n biet, en dat geldt ook voor een pompoen, geeft zich niet eenvoudig over; daar is overredingskracht en vooral doorzetting nodig. Het omvormen van pompoen tot lampion, laat ik over aan leerkrachten, vaders en moeders. Ik beperk me tot het hanteerbaar maken van een pompoen in de keuken.

Afbeelding van Peggychoucair via Pixabay

Kleurenzee

Wat is het mooi buiten! Tinten die hangen tussen oranje, geel, bruin. Dat palet wil ik ook op tafel! Dus bedacht ik een soep met pompoen, linzen, prei, paprika en kerrie. En een hoofdgerecht in aardsbruin met paddenstoelen. Om af te sluiten met een simpel koffieijsje. Deze keer ingekocht bij de super; een volgende keer deel ik mijn recept.

Pompoensoep

Recept Pompoensoep

  • Scoor – een niet te grote- oranje pompoen, een flespompoen of een groene. Of alle drie. Voor 2 personen is de soep als voorgerecht of met wat extra’s als brood&smeersels en een toetje, als hoofdgerecht met 1 pompoen voldoende. De soep kun je prima invriezen. Dus beschik je over meer exemplaren, laat je niet weerhouden.
  • Zet een grote pan water op en voeg, als water kookt, de pompoenen, – ja, met schil – toe aan het kokende water. Verwarm circa 10 minuten de pompoenen tot onder het kookpunt.
  • Spoel de pompoenen af onder koud stromend water. Hun weerbarstige schilletje is zacht(er) geworden. Verwijder de schil en de zaadlijsten, en snijdt het vruchtvlees in grove stukken.
  • Verwarm de oven en besprenkel een ovenschaal met olijfolie. Leg de stukken pompoen erin, snijd een ui en een paar tenen knoflook grof en voeg toe, evenals laurier, peperkorrels, komijnpoeder, uienpoeder, lavas en strooi grof zout over de inhoud.
  • Rooster de pompoen en ui in circa 20 minuten op ongeveer 220 graden. Het is goed als de randjes licht geblakerd zijn.
  • Verwarm in de tussentijd een pan met een laagje water tot kookpunt. Voeg wat olie toe.
  • Snijd een paar dunne preien in ringetjes. Was deze goed.
  • Neem een (grote) kruimige aardappel en snijd deze in kleine stukken.
  • Als er knolselderij is, is dit een fantastische toevoeging! Zowel de knol; als het selderij.
  • Spoel intussen de (rode) linzen meer dan goed af onder stromend water. Een combinatie van groene, gele en rode linzen kan ook. Voeg dan wat suiker als smaakmaker toe of wat extra peen.
  • Maak wat peentjes schoon en hak deze in grove stukken.
  • Begin met het toevoegen van aardappel en eventueel knolselderij; de geschoonde preiringetjes; de geroosterde pompoen, vocht en kruiden toe aan het koopwater.
  • Voeg peterselie en bijvoorbeeld Oosterse kruiden toe naar smaak. Een stukje gember toevoegen is
  • Leg vervolgens de linzen op de groente.
  • Top af met een volle hand havervlokken.
  • Doe het deksel op de pan 😊. Let op: niet roeren! De ingrediënten moeten op “op hun plaats” kunnen ontwikkelen.
  • Laat het geheel rustig koken gedurende circa 15 minuten. Deksel op de pan. Laat het gebeuren.
  • Test dan op gaarheid. Haal met een vork de aardappelblokje boven en test of deze gaar is. Doe evenzo met een wortelblokje.
  • Gaar? Zet het vuur uit en pureer de soep. Duw de staafmixer zo diep mogelijk in de massa en begin met een langzame stand. Werk de soep op van onder naar boven.
  • Proef en voeg eventueel smaak toe zoals kokos, sesampasta en/of pindakaas toe. Neem “echte” pindakaas van pinda’s, zonder toevoegingen. Een scheutje sojasaus helpt ook.
    Eet je niet vegan? Dan is een scheutje koksroom of crème fresh een smakelijke toevoeging. Hoewel de havermout ook al een romige twist geeft.
  • Tot slot: Leg er een lekker geroosterd broodje naast met bijvoorbeeld (eigengemaakte) humus  en ENJOY!