1. Home
  2. Tuin
  3. Sneeuwbal – ook mooi in de zomer!

Sneeuwbal – ook mooi in de zomer!

Sneeuwbal – ook mooi in de zomer!
0

Sneeuwbal (Viburnum) is een groep planten die vooral in de winter populair is. Sommige soorten bloeien juist dan met witte of roze bloemen. Maar ook in de zomer kan sneeuwbal een mooie verschijning zijn!

Winterse sneeuwbal

Sneeuwbal (Viburnum) kan wintergroen, half wintergroen of bladverliezend zijn. Bij de bladverliezende soort, zoals Viburnum x bodnantense, verschijnen er van november tot maart wit-roze bloemen aan de kale takken die ook nog eens heerlijk geuren. Viburnum tinus is wintergroen en bloeit vanaf de winter tot in de lente met kleine bloemetjes in roze schermen. Na de bloei volgen zwarte bessen.

Zomerse sneeuwbal

Een zomerse Viburnum is de Gelderse roos. Deze Viburnum opulus bloeit ‘s zomer met grote witte schermen gevolgd door rode bessen waar vogels graag van eten. Het blad van Gelderse roos verkleurt mooi in de herfst om in de winter af te vallen. Ook de Japanse sneeuwbal (Viburnum plicatum) bloeit in het voorjaar en heeft een prachtige herfstverkleuring.

Viburnum (Sneeuwbal) detail
Verschillende soorten Viburnum (Sneeuwbal)

Verzorging

Zet Viburnum op een beschutte plek in de zon of halfschaduw. Hoe meer zon hoe meer bloemen zullen verschijnen. Iets zure, humusrijke grond is ideaal. Geef de heester wel de ruimte, want hij kan groot worden. In principe hoef je niet te snoeien, maar kan eventueel na de bloei. Sneeuwbal kan ook in pot op het terras voor kleur in de wintertuin.

Weetjes

  • De plant is het symbool van fierheid, omdat hij vier seizoenen lang presteert.
  • De bessen helpen vogels de winter door, maar zijn niet eetbaar voor mensen.
  • Amerikaanse tuingoeroe Michael Dirr zegt: “Een tuin zonder Viburnum is vergelijkbaar met een leven zonder muziek of kunst.”
Viburnum (sneeuwbal) in pot
Viburnum (Sneeuwbal) in pot

 

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen