Zo lang het niet vriest kan je prima aan de slag in je tuin in december en januari. Toegegeven: het weer lijkt niet altijd even aanlokkelijk, maar als je even bezig bent is het heerlijk nu buiten bezig te zijn. We geven je een mooie lijst tips om je al tuinierend door de donkere dagen heen te helpen!
Snoeien
Dit is het seizoen om appels, peren maar ook rozen, bessen en bramen te snoeien. Steenfruit zoals pruimen en kersen laat je het beste met rust: die snoei je na de oogst in augustus. Sierappeltjes snoei je zo min mogelijk. Gebruik goed, schoon en vooral scherp gereedschap om mooie schone snedes te maken. Als er vorst aan zit te komen moet je uitkijken met het wegzagen van de hele dikke takken; de grote wonden kunnen vorstschade veroorzaken. Lange recht omhoog groeiende scheuten van een appel of peer kan je met een stuk touw of een gewichtje naar beneden laten buigen. De tak zal gebogen doorgroeien en extra fruit dragen; het ziet er bovendien leuk uit!
Kook op een een fikkie!
Om dubbel te genieten van je arbeid kan je het snoeihout prima verbranden. Hang een pannetje met chocolademelk of glühwein boven het vuur voor extra warmte. Pof kastanjes! Puur genieten….
Verplanten
Aangezien de meeste planten en struiken nu in winterrust zijn is dit het seizoen om de te verplanten of om nieuwe aanplant te doen. Die nieuwe haag poot je nu! Struiken met “blote wortel” kan je zonder problemen poten, containerplanten (in een pot) dek je toe met wat blad of compost. Bij rozen dek je altijd de entplaats (wortelhals) iets af zodat de kwetsbare knoppen niet bevriezen. Ook vaste planten kan je nu nog scheuren en verplanten. Als je vorst verwacht is het goed om een mulchlaag van compost over de nieuwe aanplant te leggen.
Moestuin voorbereiden
De moestuin kan je nu mooi voorbereiden op de komende seizoen. Als je geen vaste bedden hebt maak je de aangestampte grond onder de paadjes lekker los met een woel- of spitvork. Let op: niet spitten, maar alleen los maken: vork in de grond, opwippen en klaar. Laat de bedden verder met rust; die zijn waarschijnlijk als lekker los en nu bewerken vergroot de kans dat je de bodemstructuur aantast. Op deze manier kunnen vorst, regen en lucht hun werk doen en heb je in het voorjaar mooie losse grond om te starten.
Verwijder zo veel mogelijk onkruid en breng een laag goede compost aan. De compost zal in het voorjaar voor een groot gedeelte al ingewerkt zijn door het bodemleven en de regens.
Kuil je prei op
Je kan prei opgraven en in bosjes opkuilen om zo makkelijk te kunnen oogsten, óók als het gevroren heeft. Graaf de prei op, verdeel ze in porties en bedek het witte stuk met losse aarde in een ondiep gat (ongeveer 15 / 20 centimeter diep)
Maak een voederplek voor vogels
Vogels zijn de vrienden van de tuinier maar kunnen het moeilijk hebben in de winter. Vogels zijn verzot op slakken en insecten, rupsen en ander tuig. Iets voor ze terug doen is dus het minste wat je kan doen en het ziet er bovendien leuk uit. Let er wel op dat je de voederplek buiten het bereik van katten houdt… Een pot pindakaas, granen en zaden of een pakje boter (vet!) worden zeer gewaardeerd. Als het heel koud is kan je ook een bakje met water geven. Wel regelmatig aanvullen met vers water als het vriest!
Wortelonkruiden verwijderen
Hardnekkige onkruiden zoals brandnetels kan je nu mooi te lijf gaan. Trek de woekerende wortels uit de grond en gooi ze in de groencontainer. Nooit op de composthoop!
Maak een broeibak in je kas
Composterende (paarden-) mest en compost geven een flinke hoeveelheid warmte af. Dat gegeven kan je in je voordeel gebruiken door een bak te timmeren, die te vullen met mest en compost en af te dekken met een laagje aarde. In of op die aarde kan je al heel vroeg zaaien en planten. De warmte die de mest afgeeft is ruim voldoende om zo ook in de winter door te kunnen kweken. Maak bakken van ongeveer 40-50 centimeter hoog van afvalhout. Onderaan dit artikel staat een linkje naar een Engelstalig artikel om je verder op weg te helpen.
Nóg meer inspiratie:
Kastanjes poffen boven een vuurtje