1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Tuintrends 2017: zit jouw stijl erbij?

Tuintrends 2017: zit jouw stijl erbij?

Tuintrends 2017: zit jouw stijl erbij?
0

Elke winter voorspellen trendwatchers de modes van het komende de jaar. Ook voor de tuin worden er lijstjes gemaakt met trends en hypes. Wij maakten een rondje op het web en ontdekten de volgende tuintrends.

Nederland: Natuurlijke materialen brengen rust

De websites van o.a. Groei&Bloei en mooiwatplantendoen.nl geven drie (dezelfde) voorbeelden van tuintrends anno 2017: De elegante balanstuin, de vrolijke powertuin en de moderne kloostertuin. Grootste gemene deler bij deze stijlen is het gebruik van natuurlijke materialen en de hang naar rust en ontspanning. De vrolijke powertuin (wie bedenkt zo’n term?) wijkt enigzins af, zoals de naam al suggereert. Het plaatje oogt inderdaad vrolijk, hoewel je je kunt afvragen hoe zo’n tuin er na een paar jaar uit zal zien. Wat dat betreft bieden de andere ontwerpen meer vertrouwen op een langjarig gebruik.

Tuintrends 2017 - Nederland

Engeland: Van hippe retrostijl tot nadruk op gezondheid

De Engelse krant The Telegraph geeft een lange opsomming van belangrijke trends voor 2017. De krant legt niet de nadruk op tuinstijlen maar op algemene groene trends, zoals de retro-trend onder hipsters die de sfeer van de jaren’70 o.a. met kamerplanten (en baarden!) willen oproepen. Verder voorspelt de krant nog meer nadruk op de gunstige gezondheidseffecten van planten in en rond het huis. Ook de mindfulness-hype wordt in de tuin geïntroduceerd en ‘attentive gardening’ genoemd, aandachtsvol tuinieren.

Tuintrends 2017 - Engeland

Duitsland: Buitenleven en koken

De Duitse websites Garten Vision en plant-happy.de schrijven dat de tuin steeds meer een extra woonplek zal worden. Dit zien zij terugkomen in een toename aan tijdsbesteding in de tuin. Plastic tuinmeubilair is nu echt verleden tijd en de buitenkeuken gaat het in 2017 helemaal maken bij onze oosterburen. Mediterrane stijlen zijn in en potjes met vetplantjes (succulenten) worden ook in Duitsland populair in 2017.

Tuintrends 2017 - DUITSLAND

Frankrijk: Energiek, modern en naturel

Blogster Fabienne van MyLittleJardin.fr beschrijft twee tuintrends die het in Frankrijk in 2017 zullen gaan maken. De eerste trend omschrijft ze als ‘Énergie et Modernité’ en is vergelijkbaar met de vrolijke powertuin (zie boven) uit Nederland: moderne vormen en energieke kleuren. Bij de tweede trend ligt de nadruk op natuurlijke materialen en harmonie, volgens Fabienne als gevolg van onze behoefte naar vertrouwen en rust. Na turbulente jaren met aanslagen in Nice en Parijs en veel maatschappelijke onrust  kun je je daar wat bij voorstellen.

Tuintrends 2017 - FRANKRIJK

Tot slot: De verticale tuin

De trend die we niet onvermeld kunnen laten, omdat hij in elk land doorbreekt: de groene wand oftewel de verticale tuin. We zagen het al in lobby’s van dure hotels en kantoorpanden, maar nu ook bij mensen thuis. Nu keer op keer uit wetenschappelijke studies blijkt hoe gezond planten in huis zijn, komen er steeds meer systemen op de markt om muren te bekleden met planten.
Tuintrends 2017 - Verticaal tuinieren

 

beeld: mooiwatplantendoen.nl, instagram.com, 247green.nl, pinterest, tumblr.com, mylittlejardin.fr, gartenvision.de, plant-happy.de, perennialpower.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen