1. Home
  2. Nieuws
  3. Primeur: Duurzame tulpen met certificaat PlanetProof

Primeur: Duurzame tulpen met certificaat PlanetProof

Primeur: Duurzame tulpen met certificaat PlanetProof
0

Bloemen houden van mensen, maar mensen houden ook van een schoon en gezond milieu. En dat kan weleens op gespannen voet staan met de productie van snijbloemen. De roep om duurzame bloemen wordt echter steeds luider en slimme, verantwoorde telers spelen daar op in. Zo heeft het bedrijf JUB Holland onlangs de eerste duurzaam geteelde tulpen geveild.

On the way to PlanetProof

Deze tulpen zijn de eerste snijbloemen ter wereld die worden verkocht onder het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’ (voorheen: Milieukeur). De tulpen zijn geteeld volgens strikte voorschriften die zijn gebaseerd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Bij de teelt wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beperkt en wordt zuinig omgegaan met water en energie. PlanetProof tulpen zijn hiermee koploper in het aanbod van duurzame bloemen.

Duurzaam van bol tot bloem

Het produceren van een bos PlanetProof tulpen duurt twee jaar: één jaar voor de teelt van de bollen en één jaar voor de teelt van de bloemen. Daarmee biedt het keurmerk PlanetProof een harde garantie aan afnemers dat de gehele productie op een duurzame wijze plaatsvindt. De verwachting is dat steeds meer afnemers, zowel bloemisten als supermarktketens, in de komende jaren de overstap maken naar bloemen met het PlanetProof keurmerk.

Ketensamenwerking

Het certificatieschema voor PlanetProof bolbloemen is ontwikkeld door keurmerkhouder SMK in samenwerking met ketenorganisatie KAVB en met een financiële bijdrage van Stimuflori, het fonds voor promotie en innovatie in de Nederlandse sierteeltsector. De criteria waarop de bloemen beoordeeld worden zijn:

Thema’s en eisen

  • Voor Milieukeur/PlanetProof bolbloemen zijn gecertificeerde bloembollen, biologisch of Milieukeur/PlanetProof, als uitgangsmateriaal verplicht
  • Verbod op gebruik van neonicotinoïden
  • Verplicht gebruik van stroom uit duurzame bronnen
  • Maximale gebruiksnorm actieve stof gewasbeschermingsmiddelen
  • Water en nutriënten
  • Lichthinder
  • Afval en verpakkingen
  • Diverse keuzemaatregelen

 

Meer informatie: www.planetproof.nl

Bron: Greenity.nl

 

Bol AlgemeenBol Algemeen