1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Groen in huis helpt tegen een winterdip!

Groen in huis helpt tegen een winterdip!

Groen in huis helpt tegen een winterdip!
0

De feestdagen zijn voorbij en het voorjaar is nog lang niet in zicht. Je zou er somber van worden! Maar groen in huis helpt je zo over de winterdip heen. Bloemstyliste Sarah Dikker laat zien dat er fantastische kamerplanten zijn waar je vrolijk van wordt!

Hoe dat kan? Ten eerste zuiveren planten de muffe binnenlucht, zodat je gemakkelijker kunt ademen. Maar ze hebben meer opbeurende effecten. Wetenschappers zeggen dat zelfs alleen al bezig zijn met kamerplanten en bloemen je humeur aanzienlijk kan verbeteren, stress kan verminderen, je concentratie kan verbeteren en zelfs pijn kan verlichten!

Hoewel de experts niet precies weten waarom dit gebeurt, vermoeden ze dat mensen diep van binnen verbonden zijn met de natuur en daarom een goed gevoel krijgen van groen. Voor mij is dat geen vraag, maar een weet! Neem dus meer planten in huis, dan smelt die winterdip weg als sneeuw voor de zon!

Deze 4 planten maken je blij en doen het goed in elk interieur

Hieronder laat ik vier planten zien die erg mooi staan in je interieur en ook goede luchtzuiverende en stressverlagende eigenschappen bezitten. Deze planten kun je kopen bij de betere tuincentra en zijn met liefde gekweekt door de beste Nederlandse kwekers.

1. Goudpalm (Dypsis lutescens)

De Goudpalm of Areca Palm is één van de meest luchtzuiverende planten die als kamerplant wordt verkocht. Dit komt omdat hij een ster is in het verwijderen van schadelijke stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen en tolueen uit de lucht. Dit soort chemische stoffen zweven in de lucht en worden ‘uitgeademd’ door o.a. vloerbedekking en de lijm die daarin wordt gebruikt. De palm komt oorspronkelijk van het eiland Madagaskar, maar tegenwoordig vind je hem over de hele wereld in veel tropische- en subtropische gebieden. De planten die je in Nederland koopt worden in Zuid-Amerika uit zaad opgekweekt en als jonge plant per zeevracht naar ons land vervoerd.

Goudpalm

2. Krulvaren (Nephrolepis)

Donkere hoeken in je woonkamer hoeven zeker niet plantloos te blijven want de krulvaren gedijt uitstekend in schaduwrijke hoekjes. Deze groene vriend groeit in het wild de tropen en subtropen en is sinds jaren een veelgeliefde kamerplant. De Nephrolepis exaltata wordt geroemd om zijn luchtzuiverende werking.

Krulvaren

3. Klimop (Hedera helix)

Klimop kennen we van buiten, maar doet het binnen ook goed. Het is een groenblijvende, houtige klimplant en behoort tot de kampioenen als het gaat om luchtzuiverende woonplanten. De plant is daarnaast ook nog gemakkelijk te onderhouden. Vind je hem te groot worden, dan kun je hem eenvoudig snoeien naar het gewenste model. De Hedera helix is een van de meest bekende soorten, deze heeft een ruitvormig ingesneden blad met 5 punten.

Klimop

4. Lepelplant (Spathiphyllum)

De Lepelplant komt van oorsprong uit de Amazone en is een goede aanwinst voor het binnenklimaat van je woning of kantoor, hij helpt namelijk om de lucht te zuiveren. Hij zet CO2 om in zuurstof, haalt schadelijke stoffen uit de lucht en helpt mee om de luchtvochtigheid te verbeteren. Hij heeft mooi lancetvormig blad en een geurende bloeiwijze die extra opvalt vanwege het witte schutblad. De bloeiwijze lijkt op die van de Aronskelk.

Meer weten over groen en gezondheid?

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar groen en gezondheid. Lees bijvoorbeeld dit artikel over het positieve effect van bloemen op mensen.

Bol AlgemeenBol Algemeen