Helleborus zijn winterbloeiende vaste planten. Vaak worden ze kerstrozen genoemd, maar dat zijn eigenlijk alleen de Helleborus niger-soorten die voorgetrokken worden om al met kerst te bloeien. In de tuin kom je vooral de Helleborus orientalis tegen.
Helleborus bloeit vroeg, meestal ligt ergens in februari het hoogtepunt van bloei. En dat maakt deze vaste plant nu zo aantrekkelijk; als de rest van de tuin nog kaal is, staan deze winterrozen zoals ze ook wel genoemd worden er vrolijk bij.
Soorten en kleuren Helleborus
Naast de kerstroos (Helleborus niger) zie je in de tuin meestal H. orientalis en H. hybridus, het oosters nieskruid met vaak gestippelde bloemen en de H. foetidus het stinkend nieskruid. De kleuren zijn heel divers, van wit, geel, groen, abrikoos tot donkerrood en zelfs bijna zwart.
Standplaats en verzorging Helleborus
Winterrozen houden niet van de volle zon, maar een beetje zon is niet erg. De plant staat dan ook droger dan helemaal in de schaduw. Ze houden van kleigrond of goed bemeste zandgrond. Heb je zure grond, geef dan in november wat kalk. In het voorjaar en najaar geef je ze organische mest, dat zijn langzaam werkende meststoffen. Snijd aan het eind van de bloei de bloemen af, om bloei het komende jaar te bevorderen. Drie planten per vierkante meter geeft ze voldoende ruimte om uit te breiden. Krijgt het blad zwarte vlekken knip het dan meteen weg. Eigenlijk kun je dit beter sowieso doen zodra de bloemknoppen verschijnen zo aan het einde van de herfst. De bloemen komen meteen beter uit en de plant maakt mooi nieuw blad aan. Je kunt ze beter niet verplanten.
Winterroos weetje
Slakken (en als je er last van mocht hebben) herten houden schijnbaar ook niet van Helleborus.
Een video van Tuinmanieren, Jurgen Smit, over hoe en wanneer je het beste winterrozen kunt planten.
Uitgebreide collecties zijn te zien bij Kwekerij Bastin (Limburg), Kwekerij Ferdinandushof (Zeeland), Plantentuin Esveld (Zuid-Holland) of Kwekerij de Hessenhof (Gelderland).
Fotografie: Mooiwatplantendoen.nl