1. Home
  2. Tuin
  3. Camelia – lieveling van kunstenaars

Camelia – lieveling van kunstenaars

Camelia – lieveling van kunstenaars
0

De camelia is een wintergroene struik die bloeit met grote bloemen vanaf de winter. Er zijn zelfs soorten die al vanaf de herfst bloeien. Niet alleen in de tuin is camelia graag gezien; kunstenaars leggen deze tot de verbeelding sprekende bloem al eeuwen vast. 

Verzorging camelia

Oorspronkelijk komt de camelia (Camellia) uit oostelijk en zuidelijk Azië. In ons klimaat is de camelia redelijk winterhard, hoewel bij vorst de plant kan beschadigen. Na de vorstperiode herstelt de plant zich meestal wel. Bij heel strenge vorst kun je camelia beschermen door hem in te pakken. Zet de plant niet in de volle zon en op een beschutte plek uit de wind; wat namiddag zon is prima. Camellia houdt van zure grond, net als Rhododendron en hortensia. Voeg eventueel tuinturf toe aan de grond of speciale grond voor zuurminnende planten. En geef regenwater aan de plant, bijvoorbeeld uit de regenton, in plaats van kraanwater. Twee keer per jaar, in maart en juni, wat organische meststoffen geven.

Botanische tekening Camellia

Bloeitijden camelia

Er zijn camelia’s die al in de herfst bloeien. Zoals bijvoorbeeld de Camellia sasanqua soorten, sommige geuren bovendien. Camellia japonica soorten bloeien vanaf februari tot in de lente. Daarnaast zijn er echte winterbloeiers, de Camellia x williamsii ‘St. Ewe’ bloeit bijvoorbeeld al vanaf januari. De theeplant is de Camellia sinensis is een geval apart, deze houdt van een gematigder klimaat. Camellia’s zijn er in de kleuren wit, roze en rood.

Kunst en camelia

De camelia is een tot de verbeelding sprekende bloem. In de literatuur en de schilderkunst is deze plant dan ook veel vastgelegd. Beroemd zijn geworden het boek ‘La Dame aux camélias’ van Alexandre Dumas fils en veelvuldig opgevoerd in het theater. Alfons Mucha tekende voor de aankondiging. De Amerikaanse kunstenares Georgia O’Keeffe schilderde de camelia veelvuldig in verschillende kleuren. Ook het prachtige schilderij ‘Camellia in Old Chinese Vase on Black Lacquer Table’ uit 1879 van John La Farge laat de schoonheid van de camelia zien.

Camelia in kunst

Bij Plantentuin Esveld is een grote collectie Camellia’s te bewonderen én te koop. Ook bij Kwekerij Deen vind je verschillende soorten camelia’s. De Nationale Collectie van Camellia wordt beheerd door het Vredespaleis ‘s-Gravenhage.

Bron: Plantentuin Esveld, Gardens and Flowers, Wikipedia

Bol AlgemeenBol Algemeen