1. Home
  2. planten
  3. bomen en struiken
  4. Heggen snoeien in de winter

Heggen snoeien in de winter

Heggen snoeien in de winter
0

Wat hebben heggen, het heelal en middelbare mannen gemeen? Ze dijen steeds verder uit. Elk jaar, elk seizoen worden ze een stukje breder en dikker. Bij mannen en het heelal valt daar helaas weinig aan te doen. Bij heggen ligt dat anders!

Wanneer snoeien?

De beste tijd om een ​​volwassen heg terug te snoeien is het begin van het groeiseizoen, zo rond eind maart of half april. Maar meestal is dat een erg  drukke tijd in de tuin, dus veel professionele hoveniers zie je al heggen snoeien in de winter, de periode dat ze meer tijd hebben. En dat kan ook best, zo lang het maar niet vriest. De snoeiwondjes moeten immers kunnen herstellen zonder te bevriezen. 

Hoe ver terugsnoeien?

Niet alle haagplanten zijn bestand tegen een grote terugsnoei. Ga nooit rigoreus coniferen snoeien, want ze zullen er vreselijk uitzien als je ze te hard aanpakt en ze zijn meestal niet in staat om weer groen te worden. Sommige hoveniers snoeien de thuja terug in de winter, maar het is veiliger om dat pas in de lente doen. De voornaamste kandidaten om nu te trimmen zijn taxus, liguster, Chinese kamperfoelie, beuk en haagbeuk. 

Belangrijk: Ga in de winter voorzichtig te werk en snoei niet teveel tegelijkertijd.  Professionals adviseren één kant per jaar en de andere kant het volgende jaar. Gebruik een snoeitang met lange stelen voor de dikke takken. De meeste heggenscharen kunnen de dikke stengels in het midden van de haag niet doorsnijden en laten gerafelde wonden achter.

Zo ga je te werk

Begin aan het ene uiteinde van de haag en verwijder hele takken terug tot op minder dan vijf centimeter van het hoofdraamwerk van “stammen” in het hart van de haag. Het is het gemakkelijkst als je laag begint en omhoog werkt, zo hou je het beste overzicht wat je aan het doen bent.

Terwijl je aan het werk bent, kantel je de haag iets naar binnen, zodat hij aan de basis zes of acht centimeter breder is dan aan de bovenkant. Zo komt er meer licht op de bodem van de haag, waardoor nieuwe groei wordt gestimuleerd en de haag geen kale basis krijgt.

Als je veel van de bovenkant moet halen, doe het dan in twee stappen, een beetje per jaar, of doe eerst de bovenkant en snoei de zijkanten in de daaropvolgende jaren.

Nazorg 

Wanneer je de hele lengte van de haag aan één kant hebt gesnoeid, verwijder je het snoeisel, onkruid, klimopplanten, bramen of andere ongewenste groeiers in de heg die je in de winter goed kunt zien.

Aan het begin van het groeiseizoen, in maart voed je de heg met mulch en  goed verteerde compost. Eind april kun je nog een extra voeding geven met meststof zoals bloed-, bot- en vismeel. Nieuwe ontstane groeiknoppen breken af ​​van de kale stengels. Als ze een centimeter of twee lang zijn kun je ze knippen om ze te laten vertakken. Daarmee stimuleer je de vorming van een vol bladerdek. En daar gaat het tenslotte om.