1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. ‘Keizerlijke’ voorjaarsbollen bij Kasteel Amerongen

‘Keizerlijke’ voorjaarsbollen bij Kasteel Amerongen

‘Keizerlijke’ voorjaarsbollen bij Kasteel Amerongen
0

De officiële start van het nationale bloembollenplantseizoen heeft dit jaar een keizerlijk tintje gekregen. ‘Keizer Wilhelm II’ plantte samen met kinderen van de Wilhelminaschool en De Regenboog uit Amerongen bloembollen waaronder de historische tulp ‘Keizerskroon’ uit 1750.

Keizerskroon voor keizer zonder kroon

Op initiatief van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) werden 75.000 lentebloeiers geplant in de tuinen van Kasteel Amerongen. Onder toeziend oog keizer Wilhelm II, de laatste keizer van Duitsland die 100 geleden naar Amerongen vluchtte, werden de bollen in de grond gestopt door kinderen van twee Amerongse scholen. Bij de bloembollenkeuze voor Kasteel Amerongen is rekening gehouden met de historische omgeving, een gespreide bloeiperiode en meerjarige bloei. Passend bij de klassieke stijl zijn diverse historische tulpen toegepast waaronder Tulipa ‘Keizerskroon’ (1750), ‘Marjoletti’ (1894) en de gevlamde Rembrandttulp ‘Insulinde’ (1915).

Voorjaarsbollen op de Dag van de Duurzaamheid

Donderdag 10 oktober was ook de Dag van de Duurzaamheid en met de plantactie wil de KAVB ook een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Een groot gedeelte van de lentebloeiers zijn door bloembollenleverancier Lubbe uit Lisse machinaal onder de grasmat geplant en tuinvrijwilligers maken komende week de najaarsklus af. Vanaf dit moment kan iedereen weer voorjaarsbloeiende bloembollen planten in de eigen tuin. Het plantseizoen loopt tot medio december. Vanaf het vroege voorjaar komen de eerste bloembollen tot bloei.

Kinderen en vrijwilligers planten voorjaarsbollen
Kinderen en vrijwilligers planten voorjaarsbollen

Bruidsboeket

Tevens is in de kasteeltuin een exclusieve Muscari-collectie geplant; blauwe maar ook witte, roze en crèmekleurige druifjes. In het gazon tussen het koetshuis en het kasteel zijn twee stroken met nectarrijke bloembollen geplant waaronder boerenkrokussen, wilde narcissen, bostulpen en sneeuwroem. Ze bieden bijenvolken en andere bestuivers volop voeding en leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. De verschillende soorten zorgen voor een gespreide bloei van februari tot medio mei. Als populaire trouwlocatie zorgt Kasteel Amerongen daarmee voor een extra uitbundig ‘bruidsboeket’ in het voorjaar.

Keizer Wilhelm plantte bollen samen met kinderen uit Amerongen
Keizer Wilhelm plantte bollen samen met kinderen uit Amerongen

Help! De Keizer komt!

Het kasteel heeft dit jaar als thema ‘Help, de keizer komt’. Het is 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd en de gevluchte Duitse keizer Wilhelm II op Kasteel Amerongen arriveerde. Meer informatie: www.kasteelamerongen.nl

Foto boven: Waronne Elbers (adjunct-directeur Kasteel Amerongen), keizer Wilhelm II en Prisca Kleijn (directeur KAVB) planten historische tulpenbollen.Foto-credit: KAVB/VidiPhoto

Bol AlgemeenBol Algemeen