1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Kunnen paddenstoelen de bijen redden?

Kunnen paddenstoelen de bijen redden?

Kunnen paddenstoelen de bijen redden?
0

Massale bijensterfte is een wereldwijd probleem en vormt een directe bedreiging voor ons mensen. Want zonder bijen geen honing, maar ook geen fruit, groente, noten, koffie en talloze andere producten die we dagelijks gebruiken. Bijen zijn simpelweg onmisbaar! Daarom zijn wetenschappers over de hele wereld hard op zoek naar manieren om de bijen te helpen. Eén oplossing is veelbelovend en komt direct uit de natuur zelf: paddenstoelen!

Schrikbarende cijfers

Als je de recente berichten over de bijensterfte leest schrik je toch wel even. Met name in Noord-Nederland was er vorig jaar bij veel imkers sprake van een kaalslag. Zoals bij Jan Kruit in Ter Apel. ‘Ik ben ongeveer 95 procent van mijn bijen kwijt’, zegt hij tegen RTV Noord , ‘ Dat zijn bijna zeventig bijenvolken’. Ook in Amerika zijn de cijfers schrikbarend: bijna de helft van alle bijenvolken is verloren en de vooruitzichten zijn zeer somber voor de overgebleven volken.

Dode bij (©Jannis Tzimopulos / Alamy)

Wat de bijen ziek maakt

De oorzaken van de bijensterfte worden nog onderzocht, maar zeer waarschijnlijk is landbouwgif een van de grootste boosdoeners. Veel bijenvolken hebben daarnaast nog te kampen met een parasiet, de Varroamijt die de werkbijen ziek maakt en virussen meebrengt waardoor ze niet meer kunnen vliegen. Gif spuiten tegen de mijt helpt niet, omdat deze zich razendsnel aanpast en resistent wordt. Bovendien weten we inmiddels dat synthetische bestrijdingsmiddelen in de regel meer kwaad dan goed doen.

Mogelijke oplossing uit de natuur: paddenstoelen!

Zoals zo vaak is de oplossing te vinden in de natuur zelf. Dat is ook wel logisch, want organismen hebben er miljoenen jaren over gedaan om zich staande te houden en afweerstoffen te ontwikkelen tegen allerlei indringers, zoals virussen en bacteriën. De oudste organismen op aarde, zoals schimmels en paddenstoelen, zijn daar begrijpelijkerwijs ook het slimste in. Dit gegeven bracht paddenstoelenspecialist Paul Stamets ertoe om te kijken of er schimmels zijn die het immuunsysteem van de bijen zouden kunnen versterken. En het lijkt er sterk op dat hij het ei van Columbus heeft gevonden!

Bijenspecialist Paul Stamets bij een paddenstoeln
Paul Stamets

Aha-momentje!

In een podcast met komiek en vechtsportspecialist Joe Rogan vertelt Stamets over het moment dat het kwartje begon te vallen: “In 1984 viel me op dat bijen dol waren op een paddenstoel in mijn tuin. Ik heb er toen een klein onderzoekje aan gewijd, maar ik was het verder vergeten. Totdat ik een paar jaar geleden gevraagd werd door (natuurfilmer) Louie Schwarzberg om mee te denken over een oplossing voor de bijen. Ik herinnerde me plots weer dat gegeven en ook een ander onderzoek van me om mensen te genezen met stoffen uit schimmels.” Opeens begreep Stamets het verband: bijen gebruiken schimmels om hun immuunsysteem te versterken!

Onderzoek veelbelovend

Het onderzoek van Stamets wordt uitgevoerd in samenwerking met de Washington State University en is veelbelovend. Eerste tests wezen uit dat de paddenstoelen de levensduur van de bijen kunnen verlengen en hun immuunsysteem sterker maakt. Voor Stamets een duidelijk bewijs dat schimmels en paddestoelen het immuunsysteem van de aarde vormen en dat we ze daarom moeten koesteren.

Meer weten? Kijk op beefriendlyinitiative.org
Ook interessant: Hoe Paul Stamets Monsanto op de knieën kan krijgen

Bol AlgemeenBol Algemeen