1. Home
  2. planten
  3. bloemen
  4. Potgrond of tuinaarde? Hoe zit het precies?

Potgrond of tuinaarde? Hoe zit het precies?

Potgrond of tuinaarde? Hoe zit het precies?
0

Om het groen in je tuin in optimale conditie te houden is het raadzaam af en toe planten te voorzien van nieuwe voeding in de vorm van bemeste tuinaarde. Hierdoor blijven je planten sterk, waardoor ze ook beter bestand zijn tegen plaagdieren, hitte, kou of andere bedreigingen. Voor planten in potten gebruik je potgrond. Je denk misschien, wat maakt het nu uit of ik potgrond of tuinaarde gebruik? Het is toch allebei aarde? Toch is er een verschil en dat leggen we in dit artikel uit. 

Tuinaarde

Om het verschil tussen tuinaarde en potgrond uit te leggen moeten we kijken naar de toepassing waarvoor we de grond willen gebruiken. Tuinaarde, het woord zegt het al, is aarde voor de tuin. Meestal bestaat tuinaarde uit compost met een toevoeging die het structuur geeft waardoor het vocht vast kan houden. Turf is een veelgebruikte toevoeging aan tuinaarde, maar is omstreden omdat voor de winning van turf kwetsbare natuurgebieden moeten worden afgegraven. Gelukkig zijn er fabrikanten van tuinaarde die zich bewust zijn van de negatieve effecten van turfwinning voor het milieu en alternatieven hebben ontwikkeld. In turfvrije tuinaarde is turf vervangen door cocos, bast of hout. Tuinaarde is vaak een stuk zwaarder dan potgrond en wordt vooral gebruikt om de bodem te verrijken. Tuin aarde is niet geschikt voor potplanten.

Potgrond

Potgrond is qua samenstelling veel luchtiger dan tuinaarde en is dan ook een stuk lichter. Potgrond is meestal een mengsel van veen of cocos met voedingsstoffen, zoals mest, kalk en andere mineralen die planten nodig hebben. Dit type grond is specifiek ontwikkeld zodat planten meerdere maanden zonder extra voeding kunnen overleven in een pot. De grond is dus rijker dan tuinaarde en daardoor geschikt voor planten die veel energie uit de bodem moeten halen voor bloeiende bloemen. Naast universele potgrond is er ook potgrond met speciale toevoegingen voor specifieke planten, zoals cactus- of buxuspotgrond, vijverpotgrond of extra verrijkte potgrond voor tropische gewassen. Potgrond voor planten binnenshuis heeft ook een specifieke samenstelling voor planten die binnen staan. Meestal zijn dit planten die uit tropische gebieden komen en gewend zijn aan andere levensomstandigheden. De juiste potgrond zorgt ervoor dat de planten mooi blijven. Het enige wat jij hoeft te doen is af en toe water geven en…te genieten.

Bol AlgemeenBol Algemeen