1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Tuinlabel geeft duurzaamheid van je tuin aan

Tuinlabel geeft duurzaamheid van je tuin aan

Tuinlabel geeft duurzaamheid van je tuin aan
0

Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing pleiten met hun bedrijf NL Greenlabel al jaren voor een duurzamere aanpak van de openbare ruimte in steden, dorpen en het buitengebied. Door alle aspecten van de leefomgeving te onderzoeken en langs de duurzame meetlat te leggen kan elk element in de ruimte – van straatsteen tot struik – worden voorzien van een duurzaamheidslabel. Nu komen ze ook met een tuinlabel: een certificaat waarop staat hoe duurzaam een tuin is. Net als bij bijvoorbeeld het energielabel, kun je zo in een oogopslag zien hoe het staat met de duurzaamheid van een tuin.

Een tuin met certificaat

NL Greenlabel maakt duurzaamheid meetbaar door middel van zogenaamde duurzaamheidspaspoorten. Op basis van deze methodiek is nu ook een duurzaamheidslabel voor tuinen ontwikkeld. Voor het certificaat wordt gekeken naar de tuin als onderdeel van het ecosysteem en de mate waarin de tuin bijdraagt aan de klimaatbestendigheid. Er wordt integraal gekeken naar zaken als bodem, water, verhouding groen en grijs, gebruikte materialen en natuurlijk naar biodiversiteit. Het principe van het duurzaamheidspaspoort is analoog aan dat van een energielabel en geeft inzicht in de mate van duurzaamheid van de gehele tuin.

Leuk, zo’n tuinlabel, maar wat heb je er aan?

Met een NL Tuinlabel garandeer je een bijdrage aan een betere leefomgeving, dat staat voorop. Een gelabelde tuin biedt ruimte voor de biodiversiteit en is klimaatbestendig. Maar er zitten meer voordelen aan. Zo kan het een gunstig effect hebben op de waarde van je woning en ook helpen bij het verkrijgen van een groene hypotheek. Duurzaam tuinontwerp betekent vaak ook minder geld kwijt aan onderhoud.

 

Meer informatie: www.nltuinlabel.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen