1. Home
  2. Nieuws
  3. Japanse Duizendknoop woekert voort in Nederland

Japanse Duizendknoop woekert voort in Nederland

Japanse Duizendknoop woekert voort in Nederland
0

De natuur. Wij vinden haar meestal prachtig en machtig. Maar ze is ook angstaanjagend krachtig. Die ontembare kracht komt tot uiting in het hele grote, zoals bij orkanen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen, of nog groter: in de kosmos. In de microwereld zien we die kracht in de vorm van virussen, bacteriën en schimmels. Ook de allesverwoestende kracht van invasieve exoten, zoals de Japanse Duizendknoop, is een uiting van de ontembare kracht van natuur. 

Japanse Duizendknoop

Ooit bracht de Duitse arts Von Siebold de Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica) van Azië naar ons land. “Het werd als een mooie plant gezien, met zijn felgroene bladeren en witte bloemetjes en daarom namen tuinliefhebbers uit andere delen van Europa de plant mee de grens over, zoals naar Engeland.” vertelt onderzoeker Ben Schaap aan de NOS.

Geen natuurlijke vijanden

Maar omdat de plant in Europa geen natuurlijke vijanden heeft die hem in toom houden, zoals in Azië, kan hij ongestoord blijven groeien. En dat leidt tot grote problemen, omdat de snelgroeiende wortels met groot gemak door beton en asfalt heen groeien. Inmiddels zijn overal in het land initiatieven om de Japanse Duizendknoop te bestrijden.

Bestrijden of oogsten?

Naast snoeien en uitgraven, zetten gemeentes ook bestrijdingsmiddelen in. Maar er worden ook andere oplossingen gezocht. Varkens schijnen dol te zijn op de planten en hij is ook eetbaar voor mensen. Er zijn diverse recepten bekend. In Utrecht wordt er zelfs bier mee gebrouwen!

Het is vooralsnog zoeken naar de beste bestrijding. Gif spuiten is in de meeste gevallen echter geen oplossing, want daarmee gaat er vaak nog meer kapot. Het mooiste zou zijn een natuurlijke bestrijding of zelfs een toepassing te vinden waarmee de groeikracht van de plant benut kan worden. Voorlopig is ‘wegpesten’ het devies: uitgraven, wortels verwijderen en afvoeren (niet op de composthoop!) en dit proces blijvend herhalen totdat de plant verdwenen is.

Klik hier voor meer over de Japanse Duizendknoop