1. Home
  2. planten
  3. bomen en struiken
  4. Glow in the dark: Wetenschappers maken planten die licht geven!

Glow in the dark: Wetenschappers maken planten die licht geven!

Glow in the dark: Wetenschappers maken planten die licht geven!
0

Bomen die straatverlichting overbodig maken en kamerplanten die voldoende licht geven om een boek bij te lezen. Klinkt als science fiction toch? Niet meer voor lang, want bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston zijn ze ver gevorderd met het ontwikkelen van lichtgevende planten.

Nanodeeltjes

Michael Strano, hoogleraar in de chemische technologie aan het MIT, experimenteert sinds 2015 met de toepassing van piepkleine lichtgevende deeltjes die op de bladeren van een plant kunnen worden gespoten. De spray komt de plant binnen via de poriën en stimuleert de productie van een zwak natuurlijk licht, een soort glow-in-the-dark effect.

Vuurvliegjes

De spray bevat een combinatie van verbindingen waaronder luciferase, een enzym dat ook in vuurvliegjes voorkomt. Strano en zijn team hebben dit mengsel succesvol gesproeid op de bladeren van spinazie, boerenkool en waterkers. Het resultaat was dat de planten ongeveer 4 uur lang een zwak licht uitstraalden.

Avatar

Strano zoekt nu naar methoden om het licht te versterken en permanent te maken. Dus wie weet lopen we binnenkort door straten met lichtgevende bomen, net als in de film Avatar!

Meer lezen? Klik hier!

Bol AlgemeenBol Algemeen