1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Plantenwand filtert vieze lucht

Plantenwand filtert vieze lucht

Plantenwand filtert vieze lucht
0

Een plantenwand waar vieze lucht doorheen wordt geblazen, levert weer frisse lucht op. Ideaal voor op kantoor! 

Samenwerkende tuinbouwbedrijven hebben het prototype van een plantenwand ontwikkeld die schone lucht produceert. Belangrijk onderdeel in dit project is een hightech sensor van ASML, die de zogeheten vluchtige organische stoffen, de vieze lucht dus, nauwkeurig kan meten.

Natuurlijk ventilatiesysteem

Dat planten voor gezonde lucht zorgen door de lucht te reinigen van schadelijke stoffen, heeft de NASA al in 1989 aangetoond. Doel is nu om schone luchtkwaliteit te garanderen aan de gebruikers van (kantoor)gebouwen. Hiervoor is het innovatieprogramma ‘Schone lucht garantie’ opgestart door de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN).

Organic Architects bouwde in opdracht van de samenwerkende tuinbouwbedrijven een prototype van een groene wand met een ventilatiesysteem, dat de lucht actief langs de groene wand stuurt. Hoe hoger de concentratie van de schadelijke stof, des te hoger de ventilatiestand.

Bewezen effectief

Om de werking te kunnen onderzoeken, brachten de onderzoekers een hoge concentratie vluchtige stoffen in de ruimte. De actief geventileerde plantenwand bleek in staat om de verontreinigingen af te breken: methaan en ureum halveerden binnen drie uur, alkanen en cyclische koolwaterstoffen na 9,5 uur. Zonder de plantenwand bleek dat de verontreiniging stabiel hoog bleef.

Systeem in de verkoop

In de tweede fase van dit project gaan industrieel ontwerpers aan de slag om een ventilatiesysteem te ontwikkelen, dat in combinatie met allerlei verschillende bestaande groene wandsystemen kan bijdragen aan een gezonde woon- en werkomgeving en dat aangeboden kan worden aan beheerders van gebouwen.

Wil je thuis ook schonere lucht? Lees hier dan welke kamerplanten de lucht in huis zuiveren.


Bron/foto: SIGN.

Bol AlgemeenBol Algemeen