1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Het geheim van gezond (heel) oud worden: tuinieren!

Het geheim van gezond (heel) oud worden: tuinieren!

Het geheim van gezond (heel) oud worden: tuinieren!
0

Iedereen wil lang leven en gelukkig en gezond oud worden. Maar wat moet je daarvoor doen en laten? Journalist Dan Buettner zocht het uit en ontdekte dat er op de wereld vijf plekken zijn waar de mensen een hoge leeftijd bereiken en kerngezond zijn. Wat hebben al deze krasse knarren gemeen? Ze zijn veel buiten en houden van tuinieren!

Blauwe zones

De gebieden die Dan Buettner ontdekte liggen in Amerika, Costa Rica, Italië, Griekenland en Japan. Buettner noemde ze Blue zones en zag dat de mensen die er leefden diverse leefgewoonten gemeen hadden. Belangrijke indicatoren voor een lang leven waren een sociaal netwerk van familie en vrienden, veel beweging en een dieet gebaseerd op veel verse groente en fruit. Maar er was nog een verrassende overeenkomst: veel oudjes waren dagelijks aan het tuinieren, vaak tot op zeer hoge leeftijd.

Vitamine G

Groen is goed

Uit vele onderzoeken weten we welke positieve effecten tuinieren en natuur hebben op de gezondheid. Het moderne leven brengt veel stress met zich mee, wat gepaard gaat met de aanmaak van stoffen waarvan het lichaam slijt en die depressieve gevoelens opwekken. Bezig zijn in de natuur blijkt een goed medicijn. Zo heeft Wageningen Universiteit met behulp van cortisolmetingen onderzocht in hoeverre tuinieren en een verblijf in een groenkamer (een speciaal ingerichte kamer in een zorgcentrum) een gunstige invloed kunnen hebben op het herstel van stress. De resultaten bevestigen wat de meeste mensen intuïtief al weten: contact met natuur, of het nu gaat om tuinieren, of een verblijf in een groenkamer, is een effectieve manier om stress te reduceren.

Ook in Australië zijn studies gedaan naar de invloed van tuinieren op ouderen. Uit een onderzoek onder bijna 3000 ouderen bleek dat dagelijks tuinieren het risico op dementie aanzienlijk verminderde. Een andere studie bevestigde de vele gezondheidsvoordelen die regelmatig tuinieren met zich meebrengt, met name voor ouderen.  

Tuinieren geeft een reden om op te staan

Een van de factoren die te maken heeft met lang en gelukkig leven is het hebben van levensdoelen. Dr. Bradley Willcox van de universiteit van Hawaï bestudeert honderdjarigen in Okinawa, een plaats in Japan met ’s werelds hoogste percentage honderdjarigen. Veel inwoners onderhouden kleine tuinen tot op hoge leeftijd, waarvan ze de opbrengst verkopen op de lokale markt. Volgens Wilcox heeft het sociale aspect van de contacten op de markt en het bezig zijn het verzorgen van gewassen invloed op de levensduur. “In Okinawa zeggen ze dat iedereen die ouder wordt, een ikigai of levensdoel nodig heeft. Tuinieren geeft iets om elke dag voor op te staan.” 

Eten uit eigen tuin is dubbele winst

Onderzoeker Wilcox wijst ook op het voordeel van het eten uit eigen moestuin: “Wanneer je groenten eet die je zelf hebt verbouwd, maakt dat een groot verschil. Ze smaken beter en de gezondheidskenmerken van de verse groenten zijn sterker (vitamines, mineralen, fytoactieve bestanddelen, enz.). Dan Buettner deelt deze mening en beveelt een dieet aan van “90% planten, met name groenten en bonen”. Hij wijst op een simpele waarheid: tuinders planten eerder wat ze zelf willen eten.

bronnen: BBC, bluezones.com

Bol AlgemeenBol Algemeen