1. Home
  2. planten
  3. bomen en struiken
  4. Pluimhortensia in spotlights

Pluimhortensia in spotlights

Pluimhortensia in spotlights
0

Wat is een maand zonder tuinplant? Wat is een tuinplant zonder maand? Wat is een tuinmaand zonder plant? Eh..? Hoe dan ook: de Pluimhortensia is uitgeroepen tot tuinplant van de maand Juli!

Populaire pluimplant

Volgens het Bloemenbureau Holland – de organisatie achter de ‘Tuinplant van de maand’ – is de Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) een van de meest populaire tuinplanten en zie je de plant vaak langs sloten bij oude boerderijen. Door de pluimvormige tros is deze hortensia te onderscheiden van de welbekende boerenhortensia.

Pluimhortensia

 

Mooi én makkelijk

Pluimhortensia’s zijn heesters met pluimvormige trossen die 15-30 cm groot worden. Deze insectvriendelijke plant laat zich ideaal combineren met andere tuinplanten en kan zowel in de volle grond als op balkon of terras toegepast worden in potten. Kenmerk van pluimhortensia’s is dat de bloemkleur zich tijdens de bloei – van juli tot september – blijft veranderen. Zo blijft het altijd een verrassende verschijning in de tuin. Sommige soorten worden ook op stam aangeboden.

Verzorging pluimhortensia

Met een paar eenvoudige tips blijven pluimhortensia gezond en bloeien ze ieder jaar weer:
De pluimhortensia wil graag een plek in de volle zon of half schaduw en houdt van een humusrijke, zure, vochtige grond .

  • Geef de planten regelmatig water wanneer het buiten een tijdje droog is, zeker wanneer ze net geplant zijn in de volle grond of in een pot.
  • In tegenstelling tot alle andere Hortensia’s, gedijt de pluimhortensia ook op een wat drogere grond.
  • Geef de planten, direct na het snoeien biologische hortensiamest, waardoor ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.

Snoeitips pluimhortensia

Snoeien is heel belangrijk, ook bij pluimhortensia. Ieder jaar komen er dan weer nieuwe bloemen aan de plant en blijft deze jong en gezond. De beste periode om te snoeien is februari – maart. Door in het najaar en winter juist de uitgebloeide aan de plant te laten geeft dit prachtige silhouetten van sneeuw, ijzel of dauw. De pluimhortensia bloeit ieder jaar op de nieuwe takken die na de snoei weer uit de plant groeien. Ze bloeien dus op het zogenoemde eenjarige hout. Je kunt ze dus gerust iedere winter 10 -20 cm boven de grond afknippen. De plant blijft dan ook meer compact en zal in de zomer weer prachtige bloei te zien geven met grote zware pluimvormige trossen. De plant hoger terug knippen, bijvoorbeeld op 60 cm, geeft lichtere pluimen.

Meer informatie over de pluimhortensia en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.

Bron en beeld: bloemenbureauholland.nl, Mooiwatplantendoen.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen