1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Moestuintje op Mars? Het kan!

Moestuintje op Mars? Het kan!

Moestuintje op Mars? Het kan!
0

Radijsjes en andere groenten groeien prima in Marsgrond, en ze zijn ook nog te eten ook! Dat is de conclusie uit recent onderzoek van de Wageningen Universiteit. Goed nieuws voor toekomstige reizigers naar de rode planeet: een moestuintje op Mars is dus mogelijk!

Eetbaar ondanks zware metalen

De grond die gebruikt is voor het experiment is niet echt van Mars afkomstig, maar uit een vulkaan op Hawaii. Vorig jaar bleek al dat maar liefst tien verschillende soorten groente prima groeiden in de ‘marsgrond’ en dat vruchten en zaden konden worden geoogst. Omdat de marsbodem veel giftige zware metalen bevat was het alleen nog even afwachten of ze ook eetbaar waren. Inmiddels zijn vier van de tien gewassen onderzocht en wat blijkt: de planten en vruchten zijn gewoon eetbaar!

Moestuin in de ruimte

Het onderzoek is belangrijk voor de plannen om mensen over tien jaar naar Mars te sturen. Over de hele wereld is men druk bezig om een bemande missie voor te bereiden. Ook in ons land is er een initiatief dat een kolonie op Mars wil stichten: MarsOne. Met het onderzoek van de Wageningen Universiteit komt de droom over een moestuintje op mars weer een stapje dichter bij de werkelijkheid

Meer informatie: wageninegur.nl,  www.kennislink.nlnos.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen