1. Home
  2. Tuin
  3. Tip van Lodewijk – Stekken maken

Tip van Lodewijk – Stekken maken

0

Door te stekken kun je zelf eenvoudig nieuwe planten maken. Stekken is niet moeilijk als je een paar eenvoudige regels volgt.

Het principe is eenvoudig: snijd een stuk stengel af, stop het in de grond en wacht tot er wortels aan komen. En je hebt een nieuwe plant gemaakt! Om dat te bereiken heb je nodig:

  1. Stekken
  2. Goed stekklimaat
  3. Stekpotjes of -bakjes
  4. Stekmedium of stekpoeder
  5. Geduld, hoop en liefde!

Stekken

Ideaal is een stuk stengel waarbij aan de onderkant een knoop zonder blad (plek waar het blad aan de stengel zit) en aan de bovenkant de volgende knoop maar nu mét blad zit. Snij direct onder de onderste knoop de stengel door en zorg dat het een schone zuivere snee is (rozen, hortensia, braam, Veronicastrum, etc.). Van soorten als Fuchsia, Buxus, lavendel en bijvoorbeeld rozemarijn snijd je 4-5 cm lange stukken waarna je van de onderste 2 cm de naaldjes of blaadjes haalt. Het materiaal dat je gebruikt mag niet te zacht zijn, maar ook niet te hard. Het middenstuk van een scheut is dus ideaal, maar experimenteer vooral volop! Meng liever geen soorten door elkaar: de ene soort stekt makkelijker dan de andere en je loopt kans de tragere soort te beschadigen als je straks gaat verspenen.

Alleen van gezonde planten kan je gezonde stek maken. Zorg ook dat je gereedschap schoon is om ziektes te voorkomen. Gebruik een vlijmscherp mes; een breekmesje is ideaal, en zorg regelmatig voor een nieuw scherp stuk. Als je grotere aantallen stekken maakt, heeft het zin je mes af en toe in melk te dopen: melk neemt virussen direct op.

Goed stekklimaat

  • Hoge luchtvochtigheid (90-100%)
  • Hoge temperatuur (20-30 graden)

Stekbakjes of -potjes

Stekken doe je bij voorkeur in een afgesloten omgeving. Een kweekbak of potjes met een boterhamzakje eroverheen als minikas voldoen prima om een hoge luchtvochtigheid te krijgen. Er zijn natuurlijk tal van andere oplossingen denkbaar. Zorg echter dat je materiaal altijd brandschoon is.

Stekmedium en stekpoeder

Stekmedium is een duur woord voor stekgrond. Je kan het kopen of zelf maken. Meng potgrond of turf met scherp zand in de verhouding 2:1. Kokosgrond, vermiculiet en perliet zijn echter ook prima te gebruiken; je kan zelfs stekken in steenwol. Het medium heeft immers maar één doel: zorgen dat er voldoende vocht en lucht is om tot een snelle wortelvorming te komen. Maak het niet te nat; de ideale samenstelling is 1:1:1 ofwel 1x medium, 1x vocht en 1x lucht.

Stekpoeder (Auxine) bevordert de wortelvorming. Je koopt het in elk tuincentrum.

Stekken
Rozemarijn kun je goed zelf stekken

Geduld, hoop & liefde

Zet de stekken op een warme plek, maar niet in de volle zon. Bij zonnig weer bedek je het stekbakje met bijvoorbeeld dun kaasdoek om diffuus gefilterd licht te krijgen. Als je dat niet doet, loop je kans dat je stekken gekookt worden. Bij bewolkt weer haal je de doek weg.

Controleer je stekken regelmatig, in ieder geval om de dag. Verwijder een zieke stek direct. Wees alert op schimmels (smeul) die in korte tijd je werk kunnen wegvagen. Trek heel voorzichtig aan de stek, je voelt het direct als ze zijn begonnen met wortels maken want dan zitten ze vast!

Als ze allemaal vast zitten geef je een beetje vloeibare plantenvoeding en begin je met afharden; elke dag iets meer frisse lucht. Eerst een kiertje, een groter kiertje tot je na ongeveer een week de kap of het boterhamzakje er af kan halen. De reden is dat door de hoge luchtvochtigheid je planten nog geen beschermend waslaagje op hun blad hebben gemaakt. Door ze geleidelijk aan de buitenlucht bloot te stellen bouwen ze dat laagje op.

Afhankelijk van de soort die je stekt, de temperatuur, de hoeveelheid licht en de omstandigheden zou je op deze manier in 3-6 weken bewortelde plantjes moeten hebben die je in een groter potje kunt zetten.

Meer informatie

 

Succes! Deel je ervaringen hieronder, we zijn heel benieuwd hoe je het er van afbrengt!