Positief nieuws uit Parijs! Burgemeester Anne Hidalgo heeft een wet aangenomen die elke parijzenaar in staat stelt om de vergroening van openbare ruimte ter hand te nemen. Sinds 1 juli mag iedere bewoner met een vergunning met hulp van de gemeente stoeptegels vervangen voor bloemen, planten en bomen. Zo wil Parijs de verstening tegengaan en meer ruimte bieden aan groene initiatieven van inwoners.
Tuinder van de openbare ruimte
Houders van deze nieuwe vergunning worden ’tuinder van de openbare ruimte’ en ontvangen een startpakket van de gemeente. Tuinders hebben toestemming om planten te laten groeien op muren, in kisten, op daken, onder bomen of op muren in de openbare ruimte. Ze mogen groen cultiveren op de stoep voor hun huizen of kantoren. Ze kunnen bloemen en struiken planten, maar mogen ook groenten en fruit kweken. Voorwaarde daarbij is dat al het groen met duurzame methoden wordt onderhouden: dus geen pesticiden. Dit alles is vastgelegd in een “Handvest van de vergroening” dat door iedere deelnemer moet worden ondertekend.
100 hectare nieuwe stadsnatuur
Het doel van de burgemeester is om in 2020 zo’n 100 hectare aan nieuwe levende muren en groene daken te hebben gerealiseerd. Met de maatregelen hoopt het gemeentebestuur de stad leefbaarder te maken, de biodiversiteit te stimuleren en ook de sociale cohesie te bevorderen. De ‘vergroeningsvergunningen’ worden binnen een maand na aanvraag verleend en hebben een looptijd van 3 jaar, met mogelijkheid tot verlenging.
bron: inhabitat.com, lareleveetlapeste.fr
beeld: wikipedia, snoeziesterre op flickr,