1. Home
  2. planten
  3. kamerplanten
  4. Vlinderorchidee of Phalaenopsis

Vlinderorchidee of Phalaenopsis

Vlinderorchidee of Phalaenopsis
0

De Vlinderorchidee of Phalaenopsis is een orchideesoort die oorspronkelijk voorkomt op bomen en rotsen in het tropische regenwoud. Nadat ontdekkingsreizigers haar in de achttiende eeuw hadden meegenomen uit Azië en Australië, werd de plant al snel superpopulair in Europa. 

Ballerina

Vlinderorchidee (Phalaenopsis) is een sierlijke orchidee wiens bloemen een beetje aan een vlinder doen denken. De plant in zijn geheel is eerder een groene ballerina. Uit een elegante hoge steel groeit een weelderige bloementak die zwierig naar beneden gaat hangen naarmate er meer bloemen uitkomen. De bloemen kunnen zowel groot als klein zijn en hebben vaak prachtige patronen. Sommige orchideeën hebben een lichte geur, maar de meeste zijn geurloos. Wat ze allemaal gemeen hebben, is een exotische uitstraling, lange bloei en een onderhoudsvriendelijk karakter.

Phalaenopsis
Phalaenopsis

Herkomst

In de warmere streken, meestal in het tropisch regenwoud, groeit vlinderorchidee vaak als epifyt op bomen, takken en twijgen met de wortels in de lucht. Epifyten zijn planten die ergens opgroeien zonder hieraan voedsel te onttrekken. Mossen, zijn bijvoorbeeld epifyten, maar ook kamerplanten zoals Tillandsias. Voor de verzorging betekent dit dat ze weinig water nodig hebben en op speciale voedingsbodems geteeld worden, wat vaak al aan de doorschijnende pot te zien is. De luchtwortels groeien naar het licht, een transparante pot houdt ze enigszins in het gareel.

Phalaenopsis in pot
Phalaenopsis in pot

Verzorgingstips

  • Zet de Phalaenopsis op een lichte plaats, maar vermijd felle zon in de zomer.
  • Dompel de wortels iedere 7 tot 10 dagen onder in (regen)water.
  • Staat de verwarming aan? Besproei de bladeren dan regelmatig.
  • Geef in de winter een keer per maand orchideeënvoeding, de rest van het jaar twee keer per maand.

 

(tekst en beeld via Bloemenbureau Holland / Mooiwatplantendoen.nl)

Bol AlgemeenBol Algemeen