Bloeiende kamerplanten in je interieur
In de rubriek Van Buiten naar Binnen van het tv-programma Groene Handen geef ik elke week tips en adviezen om meer te doen met groen in huis. In aflevering 2 laat ik je zien hoe je een kale hoek in je huis kunt opvrolijken met bloeiende kamerplanten die het prima doen in de tuin of in een pot!
Azalea
De Azalea komt oorspronkelijk uit Japan en China behoort tot de Rhododendron familie. Er bestaan wel meer dan 150 variëteiten. De soorten die als kamerplant worden verkocht hebben de bekende struikvorm, maar zijn ook als mini, piramide of op stam verkrijgbaar. De bloemen zijn wit, roze, rood of paarsrood, maar er zijn ook soorten met tweekleurige bloemen. Azalea’s kunnen zó weelderig bloeien dat je de groene blaadjes bijna niet meer kunt zien!
Verzorgingstips:
- De Azalea staat graag op kamertemperatuur in indirect licht, om goed te kunnen bloeien
- Eens in de vier dagen de kluit onderdompelen. Liefst in gekookt, afgekoeld water (de plant kan niet goed tegen kalk) tot er geen luchtbellen meer te zien zijn. Vervolgens goed laten uitlekken.
Viburnum opulus
Viburnums vormen een uitgebreide familie van sierheesters met voorouders uit Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. Er zijn zelfs ook tropische soorten uit Zuid-Amerika, Indonesië en Nieuw Guinea. De Viburnum opulus is in ons land ook wel bekend als Sneeuwbal of Gelderse Roos en is een mooie en makkelijke plant voor in tuinen of potten. De schermvormige bloemen doen denken aan die van de Hortensia en verspreiden tijdens de bloei een aangename geur.
Verzorgingstips:
- Zorg voor vochtige en humusrijke grond en een lichte standplaats (volle zon/halfschaduw)
- Snoei de bloemen direct na de bloei in mei en haal daarbij ook wat oude takken weg
Camelia
De Camelia is een groenblijvende struik die al in het hele vroege voorjaar prachtig bloeit in rood, roze of wit. Ook deze soort komt uit het Verre Oosten, vandaar dat hij ook wel Japanse Roos wordt genoemd. Het is een winterharde heester die het goed doet in tuinen maar ook in potten. De bloemblaadjes ruiken verrukkelijk en zijn een veelgebruikt ingrediënt in de parfumindustrie.
Verzorgingstips:
- De Camelia houdt niet zo van verpotten, beter is om af en toe humus en voeding bovengronds toe te voegen. Stop met bemesten wanneer de bloemknoppen gevormd zijn en geef af en toe regen- of ontkalkt water.
- Zet de plant op een koele plaats en haal hem in de herfst na de eerste vorst naar binnen. Snoei met mate na de bloei.
Hortensia
De Hortensia is zowel binnen als buiten en als snijbloem een van mijn absolute favorieten. Die prachtige witte, blauwe en rood-roze schakeringen tijdens de bloei maar ook de geweldig mooie uitgebloeide en bruin geworden bloemschermen barsten van de sierwaarde. Ook Hortensia’s komen oorspronkelijk uit Azië en worden al eeuwen gecultiveerd. Ze zijn er dan ook in veel soorten en maten en worden volop in Nederland gekweekt. Weer helemaal terug van weggeweest is de Boerenhortensia. Als kuipplant staat hij prachtig in elk interieur, van strak en modern tot landelijk en klassiek.
Verzorgingstips:
- De Hortensia is erg dorstig en verdampt veel water, zorg dus vooral voor voldoende vocht
- Zet hem op een plekje in de halfschaduw of zon
Tot slot: van bloemen en planten wordt je echt gelukkig!
In het filmpje vertel ik dat je van bloeiende planten gelukkiger wordt. Dat is geen fabeltje, dat echt waar! Er zijn inmiddels al veel artikelen, wetenschappelijke studies en onderzoeken verschenen die dat keer op keer bewijzen. Zo zorgen bomen in de buurt voor meer geluk, verlaagt groen op kantoor stress en zorgen bloemen gegarandeerd voor blijdschap en mildheid!
Heb je de uitzending van Groene Handen gemist? Geen probleem: hier kun je de hele aflevering terugkijken. Kijk elke zondag om 17:30 uur naar Groene Handen op RTL4!
bronnen: groenehanden.tv, mooiwatplantendoen.nl, tuinadvies.nl, tuinen.nl