1. Home
  2. Moestuin
  3. Voorzaaien in maart

Voorzaaien in maart

Voorzaaien in maart
0

In maart begint Lodewijk aan een nieuw moestuinseizoen en laat zien hoe hij voorzaait. Eerst natuurlijk uitzoeken wat je wilt zaaien en of je dat in een koude of warme kas moet doen, vervolgens maak je je eigen zaaigrond en kun je aan de slag.

Zaaikalender voor maart

Deze maand kun je al het een en ander voorzaaien. Sommige groenten vinden het niet erg om koud te staan, prei bijvoorbeeld zaai je in een koude bak of kas. En er zijn al groenten die je direct buiten mag zaaien zoals spinazie. Andere soorten hebben warmte nodig om te ontkiemen. Heb je geen verwarmde kas, geen probleem, want er zijn ook handige kweekbakjes die je binnen in de vensterbank kunt zetten.

Voorzaaien voor de moestuin

Kies vooral groenten en kruiden die je lekker vindt en misschien niet zo snel in de supermarkt tegen komt. Lodewijk gaat voor verschillende soorten tomaten zoals Cherry, Roma en Black Russian. En hij zaait Zwarte Spaanse wortels, siererwt (Lathyrus) en verschillende kruiden.

Zelf zaaigrond maken

De zaadjes hebben luchtige en vochtige grond nodig waarin ze goed kunnen wortelen. Je kunt zaaigrond kopen bij het tuincentrum, maar je kunt het ook makkelijk zelf maken. Gebruik dan 1/3 deel tuinturf, 1/3 perliet en 1/3 aarde uit de tuin. De tuinturf zorgt voor vocht, de perliet voor lucht en de aarde uit de tuin voor de juiste bacteriën en schimmels. Meng het door elkaar en klaar is je eigen zaaigrond!

Hoe moet je zaaien

Je kunt in heel veel verschillende potjes zaaien. Gerecyclede potjes zoals oude bloempotjes, wc-rollen eierdozen of bekertjes. Je kunt ook zelf zaaipotjes maken van papier. Bij het tuincentrum vind je kant en klare geperste zaaibakjes. Zo werkt het:

  • Doe wat van je zelfgemaakte zaaigrond in de potjes en maak een klein gaatje met een potlood of je vinger in de grond.
  • De zaadjes zaai je ongeveer twee keer zo diep als ze groot zijn.
  • Dek ze af met wat grond en maak de grond vochtig met de vernevelstand van een plantenspuit; een harde straal spoelt de zaadjes weg.
  • Zet de ingezaaide potjes in de kweekbak en houdt ze warm en licht vochtig.
  • Zet de kap of roosters af en toe open voor ventilatie.
Bol AlgemeenBol Algemeen